Hlavní obsah
Článek

Mladík na fotce patřil k našim nejpopulárnějším hercům. Proslavily ho zejména výrazné vedlejší role. Často byl obsazován do záporných, podlézavých a úskočných hereckých rolí, díky kterým se nesmazatelně zapsal do povědomí vděčných diváků.

Snad každý si ho pamatuje díky postavě Hujera ze známé komedie Oldřicha Lipského. Trpěl srdečními problémy a prodělal několik kolapsů. Třetí infarkt ho skolil ještě před dovršením šedesátky přímo během natáčení filmu na kopcích v Krkonoších. Lékaři už mu nemohli pomoci. Poznali jste ho?

Václav Lohniský se narodil 5. listopadu 1920 v Holicích. Známý herec a režisér se měl původně stát knězem. Diváky bavil zejména ve vedlejších rolích, ve kterých ztvárnil řadu nezapomenutelných postav.

Zahrál si například Smrťáka v pohádce Dařbuján a Pandrhola, Dr. Chocholouška v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje a především šplhouna Hujera v oblíbeném filmu Marečku, podejte mi pero. A právě komedii Oldřicha Lipského Marečku, podejte mi pero si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Lohniský se objevil také v seriálech Klapzubova jedenáctka, Eliška a její rod či Hříšní lidé města pražského. O tom, že vynikal zejména ve vedlejších rolích, svědčí i to, že si hlavní roli zahrál pouze v psychologickém slovenském dramatu 322.

Vyhublý herec s vysokým čelem má na svém kontě nejen 129 filmových rolí, ale i 105 divadelních režií. Působil v divadle Disk a šéfoval Divadlu S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou).

Lohniský šel z role do role, ale zdravotně na tom časem nebyl úplně nejlépe. Prodělal celkem tři infarkty, ten poslední se mu stal osudným. Oblíbený herec zemřel ve věku nedožitých šedesáti let během natáčení filmu Krakonoš a lyžníci.

„Hrál tam pohraničníka a tam zemřel. Byla to opravdu minutová smrt, byl to jeho třetí infarkt, a i kdyby stál lékař vedle něho, tak ho nemohl zachránit, bylo to jako blesk, který ho sklátil,“ vzpomínala na herce v pořadu Příběhy slavných jeho manželka Zora Jiráková.

Lohniský společně s ostatními herci v Krkonoších šlapal do kopce a měl sjet na lyžích dolů. Infarkt ho však skolil velmi rychle a nečekaně. „Krkonoše miloval, to bylo zvláštní, jak se ten život nějak vrací do kruhů k tomu počátku, tam prožil nejkrásnější dobu svého života, útlé mládí, a pak tam přišel vlastně umřít,“ shrnula před lety jeho žena.

Reklama

Další články

Načítám