Hlavní obsah
Článek

S Teou Obreht si osud tvrdě zahrával. Když bylo jí sedm let, její rodina uprchla před zuřící válkou z tehdy jugoslávského Bělehradu. Trvalo několik let, než se přes Kypr a Egypt dostala do Spojených států.

Teď je Tee pětadvecet let. Stala se nejmladší vítězkou prestižní literární ceny Orange Prize for Fiction, která je od roku 1996 udělována nejlepším anglicky píšícím spisovatelkám. Talentovaná srbská dívka tak porazila i mnohem známější a úspěšnější autorky.

Odměnu ve výši 30 tisíc liber (v přepočtu 813 tisíc korun) si odnesla za svůj román The Tiger’s Wife (Tygrova manželka).

Kniha pojednává o mladé lékařce Natalii, která je zrovna na návštěvě sirotčince ve válkou zmítané balkánské zemi, když se dozví, že její milovaný dědeček zahynul podivnou smrtí daleko od domova. Natalia se vydává na cestu s cílem odhalit, co dělal během svých posledních dnů.

„Ta kniha nám připomíná, jak snadno můžeme sklouznout k barbarství, ale ukazuje také hloubku a šíři lidské lásky,“ ocenila Theino dílo předsedkyně poroty Bettany Hughes.

Reklama

Další články

Načítám