Hlavní obsah
Článek

Roztomilý chlapec na fotce patřil k nejúspěšnějším českým skladatelům a producentům. Na svém kontě má celou řadu nezapomenutelných hitů. Podruhé se oženil s mnohem mladší ženou, se kterou měl dceru, jež zemřela na následky těžké nemoci. On sám si sáhl na život a dobrovolně odešel z tohoto světa. Poznali jste ho?

Karel Svoboda (†68) se narodil 19. prosince 1938 v Praze. Původně se měl stát zubařem, ale studium stomatologie na Karlově univerzitě nakonec opustil, protože se rozhodl naplno věnovat hudbě, která ho už od dětství naplno uchvátila.

Učil se hrát na klavír a brzy v sobě objevil talent na skládání hudby. V 50. a 60. letech byl členem populární rockové kapely Mefisto, kde začal komponovat své první písničky. Byl také členem uměleckého souboru experimentální divadelní scény Laterna Magika a divadla Rokoko.

O pár let později už patřil mezi největší hitmakery své doby. Zkomponoval nejslavnější hity Karla Gotta (†80), které se dodnes hrají - namátkou jmenujme například písničky Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, Stín katedrál, Čau lásko či Lady Carneval. Kromě Karla Gotta zpívali jeho písničky například Waldemar Matuška (†76), Michal David (63), Hana Zagorová (†75), Eva Pilarová (†80) nebo Jiří Schelinger.

Karel Svoboda byl velmi úspěšný také v produkci hudby k populárním seriálům, pohádkám a celovečerním filmům. Hudba v kresleném seriálu Včelka Mája sklízela úspěchy po celém světě.

Evropské proslulosti dosáhly i další televizní seriály s hudbou geniálního skladatele – Cirkus

Humberto, Létající Čestmír, Kačenka a strašidla, Návštěvníci a mnoho dalších.

Karel Svoboda byl skladatelsky činný i po sametové revoluci. K jeho nejslavnějším počinům té doby bezesporu patří původní český muzikál Dracula, který vidělo přes 1,5 miliónů diváků. Dále složil hudbu k muzikálům Monte Cristo a Golem.

V pracovním životě se mu skvěle dařilo. Jeho soukromý život však kromě radostí provázely i nečekané tragédie. Jeho první manželkou byla krásná a inteligentní dáma Hana Bohatová, které nikdo neřekl jinak než Šiška. S ní měl Svoboda dceru Janu a syna Petra. Roku 1993 však podlehla zákeřné rakovině.

O dva roky později se Karel Svoboda podruhé oženil. Vzal si o třiatřicet let mladší Vendulu (52), (vlastním jménem Václava Horová), která mu roku 1996 porodila dceru Klárku. Rodinná pohoda ovšem netrvala dlouho. Malá Klárka onemocněla leukémii a nevyzpytatelné nemoci i přes snahu lékařů roku 2000 podlehla.

Záhy se do velké krize dostává i manželství Svobodových. Bulvár propírá skladatelovy nevěry i utápění Venduly v alkoholu. Svoboda hledal útěchu v obrovském množství práce a nakonec po šesti letech manželství požádal o rozvod, ke kterému nakonec nedošlo.

Roku 2005 se totiž Svobodovým narodil syn Jakub, který ve skladateli probudil nadšení a novou chuť do života. Bohužel ne na dlouho. O dva roky později se Karel Svoboda zastřelil ve svém sídle v Jevanech, kde ho našla jeho manželka. Bylo mu 68 let.

Reklama

Další články

Načítám