Hlavní obsah
Článek

Plačící hošík na fotce patří k slavným českým divadelním i filmovým hercům. Trpěl vadou řeči, měl slabost pro krásné ženy a tragicky zahynul po pádu z pátého patra. Jeho dcera se také stala známou českou herečkou. Svými klaunskými kousky bavil diváky Činoherního klubu, odkud musel z politických důvodů odejít. Poznali jste ho?

Jiří Hrzán se narodil 30. března 1939 v rodině táborského zahradníka. Odmala patřil k velkým milovníkům sportu. Jeho herecká dráha odstartovala v Divadle mladých v Táboře, později ho angažoval Emil František Burian do Divadelního studia v Praze.

Po maturitě na gymnáziu zkusil štěstí na DAMU, kam se dostal až na druhý pokus. Jeho divadelní začátky nebyly vůbec jednoduché, protože v mládí trpěl mírnou koktavostí.

Největší slávy dosáhl jako člen pražského Činoherního klubu, kde zakotvil po účinkování v Pardubicích a Ostravě. Diváky okouzloval díky svému pohybovému nadání a vrozenému klaunství.

Exceloval například v inscenacích Revizor, Zločin a trest či Penzion pro svobodné pány. Svůj řečový handicap proměnil v přednost ve filmech Svatba jako řemen, Pane, vy jste vdova či Drahé tety a já. Zahrál si také v televizním seriálu Byl jednou jeden dům.

Z manželství s Věrou Šmídovou má dceru Báru Hrzánovou, dnes populární herečku, a dceru Terezu, která se živí jako výtvarnice. Hrzán se rád obklopoval krásnými ženami, a tak se mu manželství nepodařilo udržet. Slabost pro něžné pohlaví stálo za rozpadem také jeho druhého manželství.

"Žil velmi intenzivně, byla to taková světlice, která proletěla. Je mi to hrozně líto, ale nedovedu si ho představit jako starýho pána, který chodí o holi, on to měl napsaný na čele, že chce ten život proletět jako kometa, a tak se také stalo," vzpomínal na svého kolegu herec Jan Kačer.

Z politických důvodů mu v době husákovské normalizace neprodloužili smlouvu v Činoherním klubu, a tak byl od roku 1976 bez angažmá, což na něj mělo negativní dopad.

Začal nadměrně popíjet alkohol a měl čím dál tím větší problémy s životosprávou. Osudné se mu stalo září roku 1980. Hrzán spadl z pátého patra poté, co šplhal po budově do bytu za přítelkyní. Následkům těžkých zranění podlehl 24. září 1980 ve věku 41 let.

Reklama

Další články

Načítám