Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Malá něžná rukavička zbloudilá, vůní svojí na vás mi tu vzpomíná, stín váš je tu se mnou, v tmu se dívám, vám ruku jemnou v duchu líbám...“ to jsou slova písně, kterou složil zamilovaný, leč chudý klavírista Arne Brant krásné Mařence Berkové, jež je dcerou zámožného bankéře.

Gollové seděly více komedie

Film Rukavička z roku 1941 je typické melodrama, která byla tou dobou nesmírně populární. Natočil ho režisér Jan Alfréd Holman (†79), který do role Mařenky obsadil Natašu Gollovou (†76). Atraktivní a talentovaná herečka patřila tehdy k největším hvězdám českého filmového nebe. Svůj debut před kamerou si odbyla ještě jako komparzistka v komedii Martina Friče (†66) Kantor Ideál. První velkou roli jí nabídl režisér Miroslav Josef Krňanský (†62) ve svém filmu Bezdětná (1935). Hvězdou první velikosti se pak stala díky Fričovým filmům Kristian a Eva tropí hlouposti (oba 1939).

Snímek Rukavička, ve kterém Gollová ztvárnila titulní ženskou roli, byl natočen podle filmové povídky Václava Řezáče Milostná bloudění. Zajímavé je, že diváky v této roli příliš nenadchla – vnímají ji především jako vynikající komediální herečku. Trefně to vyjádřil uživatel Čs. filmové databáze, který si říká Zloděj kol: „Mařenka Berková v sobě nikdy nemohla mít ztřeštěnost Evy Norové, kouzlo Poldy Krušinové, půvab Zuzanky Nedbalové stejně jako čistou krásu Helenky z Pohádky máje… Ale Nataša Gollová je stále Natašou Gollovou a své příznivce, mezi něž se počítám, rozhodně nezarmoutí.“

Korbelář si spálil prsty

Titulní píseň Rukavička složil Jiří Srnka a nazpíval ji představitel titulní mužské role Otomar Korbelář (†77). Tento fešák měl zvučný melodický hlas, a tak ho mohl bez problémů zúročit i jako zpěvák. Díky svému přirozenému charismatu byl Korbelář představitelem mužných a charakterních rolí. Na divadelních prknech vytvořil řadu postav, z nichž největší úspěch měl jako Karel IV. v Noci na Karlštejně.

V závěru kariéry byl jeho oblíbenou rolí plukovník Pickering v My Fair Lady. Z hercových filmových úloh byla pozoruhodná role Františka Kmocha ve filmu To byl český muzikant (1940), postava Jana Sochora v komedii Prstýnek (1945), titulní role v prvním čs. barevném filmu Jan Roháč z Dubé (1947) či ztvárnění císaře Františka Josefa I. ve filmu Sarajevský atentát (1975).

Korbelář v Rukavičce nechtěl vůbec hrát, neboť námět mu připadal laciný. Na režisérovo naléhání nakonec svolil, ale později toho litoval. Stěžoval si, že Holman hercům neudílel vůbec žádné pokyny a film ve skutečnosti režíroval kameraman Václav Hanuš.

Bývalí milenci na place

Gollová se na place setkala s milovníkem Františkem Vnoučkem (†56), se kterým se krátce před natáčením rozešla. Žila s ním několik let, ale nikdy spolu nespali. Vnouček byl totiž homosexuál, což se jí bál přiznat, a taky opilec. To přiznávat nemusel, protože to na něm bylo znát. Gollová ve filmu zpívá také, ale hlas ji propůjčila zpěvačka Míla Spazierová-Hezká.

Snímek má i dokumentární hodnotu. Hraje v něm Česká filharmonie řízená Karlem Šejnou a Orchestr FOK, který dirigoval Otakar Pařík. Klavírní sóla měli Josef Páleníček a Otakar Haša.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám