Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Komedie Císařův pekař a Pekařův císař s Janem Werichem v hlavní roli patří mezi klenoty naší kinematografie. Málokdo však tuší, kolik výroba filmů včetně hereckých honorářů stála. Na tehdejší dobu to byla závratná částka 37 miliónů.

Původní suma byla stanovena na 27 miliónů. O dalších 10 miliónů se rozpočet navýšil, když se vyměnil režisér a film, na jehož druhou část se diváci Novy mohou podívat už dnes večer, se kompletně celý přetáčel.

„Původně režíroval film Jiří Krejčík. Když se pak posuzovalo, zda je natočený materiál v souladu s vítěznou ideologií, kulturní rada konstatovala, že dvě výrazné tvůrčí osobnosti, Werich a Krejčík, nenašly vzájemné porozumění. A protože jde o film Jana Wericha, musela se hledat náhrada v osobě režiséra,“ vysvětlil podrobnosti filmový historik Pavel Taussig. Režie se nakonec ujal Martin Frič. „Režisér Frič pak celý film přetočil a rozpočet filmu se vyšplhal na děsivou částku 37 miliónů.“

O honorářích si můžeme udělat představu podle smlouvy herce Václava Trégla, který si za jeden natáčecí den účtoval tehdy závratných 1800 korun. „A to byla jen role sluhy. Honoráře hlavních herců v čele s Werichem byly určitě mnohonásobně vyšší,“ dodal Taussig.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám