Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slovensko zasáhla další smutná zpráva. Po náhlém skonu herce Daniela Heribana (†43) zemřela také herečka a spisovatelka Emílie Zimková, které se říkalo Milka. Bylo jí 71 let.

Webu RTVS potvrdil informaci o skonu Zimkové její manžel Ondrej Zimka, který je uznávaným akademickým malířem. Herečka zemřela v úterý v nemocnici.

Zimkovou si diváci pamatují například z kultovního filmu režiséra Karla Smyczka Proč? (1987), kde hrála zoufalou průvodčí, kterou se fotbaloví chuligáni na cestě na zápas pokusili vyhodit z vlaku. Jednu z větších rolí ztvárnila také ve snímku Pásla kone na betóne (1982), který byl natočen podle její knižní prvotiny.

Naposledy si zahrála v televizním filmu Víta Olmera Modrý kámen (2004). Zahrála si také ve snímcích Montiho čardáš (1989) nebo psychologickém dramatu Dožinky (1998). Jako spisovatelka získala roku 2001 ocenění za knihu Bez slov. Hlavním znakem jejích próz bylo bohaté používání východoslovenského nářečí, nechyběl ani situační a slovní humor.

Reklama

Další články

Načítám