Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ta snad zastavila čas. Herečka, jejímž hlasem pravidelně promlouvá Líza Simpsonová v oblíbeném seriálu anebo populární Hurvínkova kamarádka Mánička, už oslavila sedmašedesáté narozeniny a vypadá neskutečně. Když se Helena Štáchová objevila jako kmotra nového leporela Lucie Seifertové, působila dojmem, že je minimálně o deset let mladší.

Výtvarnice Lucie Seifertová oslovila Štáchovou, aby jí křtila první dílko z nového projektu nazvaného Dějiny pro nejmenší. Jde o seriál obrázkových knížek pro děti od dvou let, ve kterých budou s minimem textu zpracovány nejslavnější příběhy z naší historie a pověstí formou pohádek. První se jmenuje Pohádka o Bruncvíkovi.

Křest knihy proběhl v Divadle Spejbla a Hurvínka a za kmotry přišla nejen ředitelka legendárního divadla Helena Štáchová, ale i Spejbl, Hurvínek a jeho kamarádka Mánička, kteří před lety přiblížili dětem naši minulost na sedmi albech. „Divadlo Spejbla a Hurvínka je moje srdcová záležitost. Navíc jako ženská velice obdivuji a chci přijít na to, jak to dělají, že i v osmdesáti letech vypadají pořád stejně a tak dobře jako zamlada,“ smála se Lucie Seifertová. To, že vypadají stále stejně loutky, je samozřejmě pochopitelné. Ale že i jejich šéfka Štáchová, nad tím zůstává rozum stát.

„Ve školní době jsem dějepis neměla ráda. Díky tehdejším učebním osnovám byl pro mne jen otravným soupisem dat a jmen, která jsem se musela nabiflovat, abych vše záhy poté, co skončily zkoušky, zase zapomněla. Teprve v dospělém věku jsem přišla na to, že historie je plna úžasných příběhů a lidských osudů," řekla Helena Štáchová

"Měli bychom znát i naše kořeny. Proto jsem se snažila je dětem zprostředkovat s pomocí Hurvínka a Máničky. Sedm dílů jejich putování mi dalo za pravdu. Děti tyto příběhy bavily, v hodinách dějepisu překvapovaly svými vědomostmi a doufám, že je vztah k naší historii neopustí. Lucie Seifertová svými krásnými knížkami usiluje o totéž. Škoda, že takové knížky za mého dětství neexistovaly. Jsem proto ráda, že jsem se spolu s loutkami mohla stát kmotrou jedné z připravované řady toulek naší minulostí,“ domnívá se Helena Štáchová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám