Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jana Preissová (64) vždy patřila mezi dámy, které se pyšní nejen hereckými kvalitami, ale také neobyčejnou krásou. Její andělský vzhled ji svého času řadil k nejkrásnějším herečkám českého filmu a šarm neztrácí ani s přibývajícími léty.

Svou první filmovou roli si Preissová zahrála ještě za studií na DAMU. Byla jí kadeřnice ve filmu Klec pro dva (1968). Do podvědomí diváků se však dostala až rolí půvabné provazochodkyně Anny v Menzelově Rozmarném létu (1968).

Stejně bravurně jako křehké dívky ztvárnila i „maminkovské“ role. Tou nej je jistě role svobodné matky nezbedného Vaška v podání Tomáše Holého v nesmrtelných filmech Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Kromě filmových rolí ztvárnila také mnoho těch seriálových, diváci si ji pamatují například ze seriálu My všichni školou povinní (1984), a divadelních. Od roku 1970 byla v angažmá Divadla Na zábradlí, v němž působila dlouhých dvacet let, a odkud v roce 1990 odešla do Národního divadla. Zde si potlesk publika vychutnává dodnes.

Manželem okouzlující herečky je neméně známý Viktor Preiss, s nímž se seznámila ještě za studií. Spolu vychovali dva syny - staršího Martina, který se vydal ve stopách svých rodičů a je také hercem, a mladšího Jana, který je grafikem.

Reklama

Další články

Načítám