Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Roztomilá holčička, která se na vás usmívá z obrázku, vždy chtěla být novinářkou. Bohužel ale doba a také škraloup jejího otce, který byl z politických důvodů vězněn, tomuto snu nepřály. Naštěstí pro všechny její fanoušky, které dodnes okouzluje svým projevem.

Zdena Hadrbolcová (74) se narodila 13. července 1937 v Praze do rodiny sportovce a úřednice. Převážnou část dětství však strávila u své babičky. Po studiu na francouzském gymnáziu se rozhodla jít zkusit štěstí na DAMU, kam byla díky svému talentu samozřejmě přijata.

Po absolutoriu nastoupila do Divadla S. K. Neumanna, kde zůstala víc jak tři desetiletí. Následovala angažmá v Komedii, Činoherním klubu nebo Na zábradlí, kde působí dodnes.

Co se týče televizní tvorby, ztvárnila bezpočet sice spíš vedlejších, ovšem přesto nezapomenutelných rolí. Mezi ty nejznámější patří maminka v Kachyňově filmu Už zase skáču přes kaluže (1970), paní Vágnerová v Páni kluci (1975), Trnková v seriálu Létající Čestmír (1984) nebo Růžena v komedii Dva lidi v zoo (1989).

Prvním mužem Hadrbolcové byla její studentská láska. Vdávala se velmi mladá a manželství nevydrželo. Poté byl jejím dlouholetým partnerem kameraman Jiří Průcha, kterého si ale nikdy nevzala. S ním ani s nikým jiným neměla děti. Proto je možná paradoxní, že nejvíce rolí, které ztvárnila, je těch "maminkovských".

Hadrbolcová je velmi nadaná na jazyky. Kromě francouzštiny, kterou studovala na gymnáziu, se věnuje také angličtině, dokonce přeložila hru Afterplay Briana Friela, a italštině.

Reklama

Další články

Načítám