Hlavní obsah
Článek

Chlapec na fotce udělal kariéru v Hollywoodu a má opravdu kuriózní původ. Jeho otec byl německý Žid, jeho matka byla Slovenka z Humenného. Za války sloužil v americkém námořnictvu jako střelec. Byl úspěšným podnikatelem a automobilovým závodníkem. Měl šest dětí, dvě manželky a také několik úletů s muži. Už víte?

Majitel nejkrásnějších pomněnkových očí Paul Newman prožil velmi bohatý život. Herectví se začal věnovat hned po válce ve známém Actors Studiu. Proslavil se hned svým druhým filmem Někdo tam nahoře mě má rád (1956), kde si zahrál roli boxera Rockyho Graziana. Následovaly další úspěšné filmy Dlouhé horké léto, Kočka na rozpálené plechové střeše, Hud, Butch Cassidy a Sundance Kid, Podraz a řada dalších. Po úpadku ve druhé polovině sedmdesátých let se ve skvělé formě vrátil na vrchol filmem Barva peněz, za který získal Oscara. Od devadesátých let točil stále méně a méně.

Stejně zajímavý byl jeho osobní život. Poprvé se oženil v roce 1949 s Jackie Witte. Měli spolu syna a dvě dcery. Prvorozený Syn Scott zemřel v osmadvaceti letech na předávkování drogami. Již v roce 1953 se Paul poprvé potkal s herečkou Joanne Woodward. Se svou první ženou se rozvedl v roce 1957 a už v následujícím roce si vzal Joanne. Zůstali spolu padesát let až do jeho smrti v roce 2008, kdy Paul podlehl dlouhému boji s karcinomem plic. Měli spolu tři dcery.

Teprve po jeho smrti vyšla šokující biografie, ve které se píše o jeho mimomanželských stycích s hereckými kolegyněmi, ale i kolegy. Když se jej v minulosti novináři zeptali na recept jeho šťastného manželství s manželkou, odpověděl rázně: „Proč jít na hamburger, když máte doma steak?" Jeho postelí ale prošly takové hvězdy jako Grace Kelly či Marilyn Monroe.

Podle šokující knihy Darwina Portera měl mít Newman poměr s Jamesem Deanem, Montgomery Cliftem nebo Stevem McQueenem. Šokující svědectví vydal před svou smrtí také Marlon Brando: „Paul byl stejně bisexuální jako já. Zatímco mě vždy někde přistihli s kalhotami dole, jemu se to podařilo tajit.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám