Hlavní obsah
Článek

Pouhých třináct minut trvalo v pátek poslední rozloučení s hercem Bronislavem Poloczkem (†72). Topič Babula ze seriálu Hospoda odešel na věčnost před týdnem po dlouholetých zdravotních potížích. Na poslední pouť kromě usmívajícího se syna Bronislava, kterého zpráva o smrti otce dostihla jen tři dny před jeho dvaatřicátými narozeninami, doprovodili mnozí kolegové. Ale ti, s nimiž exceloval v Hospodě a seriálu Ulice, kromě jedné výjimky chyběli!

„Cože, on to měl Bróňa dnes? To je mi líto. Ale stejně právě odjíždím na vystoupení, a to bych nemohla zrušit. Tak ho tam pozdravujte do nebíčka,“ řekla Super.cz překvapená Jaroslava Obermaierová, která hrála v Ulici Poloczkovu manželku. „Už mu nebylo dobře a bylo to na něj moc náročné, tak se nechal scenáristy po roce zabít,“ vysvětlovala. Chyběl i seriálový syn Václav Svoboda a až na Nárožného i kolegové z Hospody - Potměšil, Menzel nebo Kanyza.

Jinak byla účast hereckých osobností hojná. S kyticí pro kamaráda přišli Simona Postlerová, Jiřina Bohdalová, Ilja Racek, Jiří Lábus, Ladislav Frej, Václav Postránecký, Alois Švehlík, Miroslav Donutil, Vladislav Beneš nebo Jiří Hromada.

„Opravdu se mi nechce mluvit o smrti kamaráda,“ odbyla novináře zarmoucená Bohdalová. Dlouhá léta se s Poloczkem přátelila, měli vedle sebe chalupu. „Byl to velkej herec a přítel. Byl kulatější, ale příjemnej a veselej. Mrzí nás to. Umřela mu manželka, už pak nechtěl asi hrát, neměl žádnou motivaci. Nechtěl chodit ani ven. Ale nebyl bručoun, jak se říká. Tlustý lidi mají rádi legraci,“ vzpomínal Zdeněk Srstka.

„Na jevišti jsme se nesetkali. Byl ale dlouholetý člen Herecké asociace, a o to víc mě těší, že to byl takový mistr svého řemesla. Před měsícem jsem mu volal, protože byl nominován na cenu Senior Prix pro umělce nad sedmdesát let. A přestože mluvil těžce a pomalu, i ve své těžké nemoci měl velikou radost. Bohužel se ceny již nedočká, udělujeme ji až v prosinci. Měl však velkou radost, že je o něj zájem. Pro herce je nejtěžší žít s pocitem, že už nemůže hrát a že je nepotřebný,“ sdělil Super.cz předseda Herecké asociace Jiří Hromada.

Během obřadu byla pronesena smuteční řeč v hercově rodné polštině a zazněly mimo jiné Ave Maria, Always Look on the Bright Side of Life z filmu Monty Pythonů Život Briana či obyčejné šplouchání moře. Syn Bronislav, který o otce pečoval a věděl, že už ho dlouho trápily bolesti a nemoci, se usmíval. Věděl, že tatínkovo trápení konečně skončilo. Rodina si však na závěr krátkého obřadu nepřála kondolence.

Bronislav Poloczek si naposledy před dvěma lety zahrál ve filmu Bastardi Tomáše Magnuska. „Už tehdy jsme měli obavu, že by mohlo jít o jeho poslední roli. Pan Poloczek působil velmi vyčerpaně a polykal plné hrsti prášků,“ vzpomněl si Mangusek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám