Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jitka Čvančarová (46) všem vyrazila dech, když na vernisáži fotografií kalendáře charitativní organizace DebRa na závěr svého projevu vysvětlila, proč horolezec Radek Jaroš dorazil do prostor Poslanecké sněmovny v sandálech a s vykukujícími ponožkami.

„Chtěla bych upozornit na to, že Radek nepřišel v sandálech proto, že by byl neslušný, ale je bohužel po amputaci prstů po výstupu na Annapurnu," šokovala svým dovětkem na závěr dojemného proslovu patronka organizace, která se zajímá se o nemoc motýlích křídel.

Jaroš po výstupu na desátou nejvyšší horu světa utrpěl těžké omrzliny a během dvou operací podstoupil amputace několika prstů na noze. „V červenci jsem byl na první amputaci, v říjnu jsem byl na další operaci a teď jsem se dozvěděl, že mi na palci kouká kost. Tak jsme se s panem doktorem domluvili, že mi to příští pondělí uřízne," statečně uvádí horolezec, kterému zbyly bez zásahu lékaře už jen tři prsty na nohou.

K focení kalendáře prý nemuseli Jaroše dlouho přemlouvat, neboť je už čtyři roky patronem DebRy. „Mám to štěstí, že jsem něčeho dosáhl, a tak mám další možnost, prostředky a chuť pomáhat dál. Díky mým zkušenostem vím, jaké to je - být na dně. Lidé s nemocí motýlích křídel se trápí od narození a my máme to štěstí, že si užíváme a jen občas padneme," říká.

Hendikep Jaroše zjevně neomezuje, neboť se na přelomu července a srpna chystá vystoupat na horu K2. „V rámci Koruny Himaláje, která se skládá z čtrnácti vrcholů, mám vylezených třináct, takže na tu poslední musím," směje se Radek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám