Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Alenu Mihulovou, kterou vynesla na výsluní hned první role ve filmu Sestřičky v jejích sedmnácti letech, jsme moc nevídali. Poté, co zemřel její manžel, režisér Karel Kachyňa, propadla závislosti na alkoholu, z níž se vyléčila. Nyní získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon na karlovarském filmovém festivalu.

Herečka přijela s delegací filmu režiséra Slávka Horáka Domácí péče, kde hraje spolu s Bolkem Polívkou (74). Když jsme ji viděli, skoro se nám nechtělo věřit, že ji obsadil do role postarší ošetřovatelky. Vypadá totiž skvěle.

"To mi říkal skoro rok i režisér. Vždycky, když se zdálo, že role Vlastičky jde ke mně, vždycky to ztroskotalo právě na tom, že vypadám moc mladá. Už jsme si dokonce tykali. Na jednu stranu mi to jako ženě lichotilo, ale pak už mě to iritovalo. Říkala jsem si, jak se k té roli dopracuju. Dokonce jsem navrhovala, abychom omladili celé obsazení, což neprošlo," smála se spolu s Horákem, jenž jí dělal po udílení cen doprovod.

"Pak mne ale Slávek pozval na nějaké kamerové testy spolu s maskérkou, která mi ty šediny a kruhy pod očima přidělala. Přinesl dokonce, a to bylo velmi milé, halenku své sedmdesátileté maminky, která jako sestra pro domácí péči pracovala. Dělali jsme, co jsme mohli, pak jsme zkusili dialog a zjistili jsme, že to funguje," pokračovala.

Aspoň že o sebe nemusela úplně přestat pečovat, přestat si barvy vlasy a používat kosmetiku, žertovali jsme. "Já vám nevím, jestli bych to pro tu roli neudělala. Je úžasná a udělala bych pro ni všechno," svěřila Mihulová.

Herečka přiznává, že doposud byla veřejností spojována zejména se svou prvotinou Sestřičkami. "Mezitím jsem pár filmů natočila, Džusový román Fero Feniče, Městem chodí Mikuláš nebo Kráva, za poslední dobu Okresní přebor nebo Nevinnost s Honzou Hřebejkem. Ale Sestřičky jsou kultovní film a lidi ho mají rádi. I když jsem sem přijela, chtěli po mně podpis kvůli Sestřičkám," přiznala.

Dočkáme se jí ale i v dalších projektech. "Mezitím, co se odehrála premiéra Domácí péče, jsem natočila Já, Mattoni s režisérem Markem Najbrtem a teď přes prázdniny začínám točit film Anthropoid, kde mám i scény s Jamiem Dornanem," prozradila, že se setká s panem Greyem z 50 odstínů šedi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám