Hlavní obsah
Článek

Když se koncem loňského roku objevila zpráva, že Haně Hegerové (†89) selhalo srdce a ona leží v život ohrožujícím stavu v nemocnici, palce jí drželi úplně všichni, nejen fanoušci šansonů zpívaných jejím specifickým hlasem. Nejnovější informace ze zpěvaččina okolí jsou však dobré - zdravotní stav první dámy českého šansonu se zlepšuje!

Paní Hegerová loni prodělala těžký stav srdečního selhání v souvislosti s akutním infarktem myokardu a dva týdny bojovala o život ve Všeobecné fakultní nemocnici 1. lékařské fakulty UK v Praze. Poté byla převezena do Nemocnice Na Homolce, kde se její stav stabilizoval. Následovala rehabilitace v berounské nemocnici.

„Její životní filozofie a zvláště jakási skrytá energie, kterou vyzařuje, mi dávaly naději, že tento svůj těžký boj vyhraje,“ řekl ke stavu své babičky zpěvaččin vnuk Matouš Heger.

Hana Hegerová se narodila 20. října 1931 jako Carmen Farkašová v Bratislavě. Kariéru zahájila v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v Semaforu. S úspěchem zpívala také v zahraničí, dokonce i v proslulé pařížské Olympii.

Třiaosmdesátiletá zpěvačka předloni ohlásila konec veřejného vystupování. Je držitelkou celé řady ocenění. V minulosti získala cenu Francouzské akademie Chevalier de l´Ordre pour le Mérite de l´Education Artistique. V roce 1996 ji Akademie populární hudby uvedla do Síně slávy. Šest let poté obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy a v roce 2013 převzala insignii komandéra Řádu za zásluhy, kterým jí ocenil francouzský velvyslanec Pierre Lévy. Loni jí udělil státní vyznamenání prezident Miloš Zeman v podobě Řádu Tomáše G. Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj humanity. Zpěvačka se stala vůbec první ženou v historii, která dostala čestné občanství Prahy 1.

Poslední řadové album Haně Hegerové vyšlo v roce 2010 (Mlýnské kolo v srdci mém), v září 2013 pak vyšlo 3CD Zlatá kolekce, které bilancuje její mimořádnou padesátiletou hudební dráhu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám