Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

První svátek vánoční se na obrazovkách České televize mohou diváci těšit na vskutku netradiční pohádku z dílny režiséra Jana Prušinovského nesoucí název Kdyby byly ryby.

Příběh se odehrává v Království tří rybníků, kde nic nefunguje, jak má. Může za to kletba nadsmyslových bytostí a hlavně sám pan král (Ondřej Vetchý), který všechen zmatek a zlobu svým jednáním způsobil. Jeho královská dcera Lidunka v podání Jenovéfy Bokové je tak trošku divná princezna, jež konzumuje rybí tuk, posiluje a touží po fyzické kondici, neboť podle královské tradice musí uzvednout svého nastávajícího manžela.

Jednou z nejvypečenějších postav je i královna Gabriela z Marnivého království, macecha Lidunky, kterou hraje Tatiana Vilhelmová (45). S tou si maskéři opravdu pohráli a ona se s pohádkou, která je podle jejích vlastních slov pro punkové děti a jejich rodiče jako dělaná, vyřádila jako už dlouho ne. Nejenže ji museli asi hodinu a půl líčit, ale ještě si vyzkoušela nepřeberné množství paruk.

Diváky pak jistě pobaví, jak se Vilhelmová, coby královna, vzteká a durdí na krále a princeznu Lidunku, když si dovolí zapochybovat o její bezchybné postavě. Na povedenou ukázku se podívejte ve videu.

V pohádce se můžeme těšit také na další neméně zajímavé postavy. Komoří v podání Jaroslava Plesla významně ovlivňuje atmosféru na královském dvoře a má neobyčejnou schopnost mluvit dlouze o ničem.

Výkon práva je svěřen katovi (Norbert Lichý) a strážnému (Jan Plouhar), královská gastronomie je v rukou kuchaře (Tomáš Dastlík). Všichni představují určité typy a každý v sobě nese jistou porci komiky i trapnosti. Občas nám prý dokonce hlavní představitelé pohádky budou připomínat bytosti z nejvyšších pater veřejného života.

Reklama

Další články

Načítám