Hlavní obsah
Článek

Sympatický mladík byl známý český herec, který je na fotce zachycen ještě bez svého typického plnovousu, jenž byl spjat s většinou jeho hereckých rolí. Charizmatický herec nikdy neměl děti a jednatřicet let žil s jednou známou hlasatelkou. Tu ale opustil kvůli její kamarádce, slavné a krásné herečce, s níž se oženil. Ta se o něj starala také v období jeho těžké nemoci, které po letech nakonec podlehl. Poznali jste ho?

Jiří Zahajský se narodil 19. ledna 1939 ve městečku Mšeno u Mělníka. Vyučený soustružník v sobě objevil herecké vlohy a na základě talentových zkoušek byl přijat do Studia E. F. Buriana. Následně absolvoval DAMU a začal hrát v Divadle československé armády a Divadle za branou.

Od roku 1972 se jeho domovskou scénou stal Činoherní klub, kde si Zahajský zahrál řadu nezapomenutelných rolí. Do povědomí televizních diváků se dostal díky seriálům Hříšní lidé města pražského, Sňatky z rozumu či oblíbenému filmu Krakonoš a lyžníci. Vydařená byla i tvůrčí spolupráce se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem v jejich cimrmanovských filmech Rozpuštěný a vypuštěný (zde si zahrál slavnou roli inspektora Trachty) a Jára Cimrman ležící, spící.

A právě snímek Jára Cimrman ležící, spící, ve kterém Zahajský ztvárnil nádhernou roli cestovatele Emila Holuba, si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Zahajský byl skvělý i jako dabér. Svůj hlas propůjčil například Philippemu Noiretovi. Mezi největší neřesti tohoto skvělého herce patřilo kouření a především alkohol, kterému velmi rád holdoval.

Jiří Zahajský byl celých jednatřicet let životním partnerem hlasatelky Kamily Moučkové, která s charizmatickým hercem dokonce čekala dítě, ale protože už tehdy měla tři děti, rozhodla se jít na potrat, což bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí v jejím životě.

„Tenkrát to pro mě bylo tak strašně náročný. Měla jsem pocit, že si to nemůžu dovolit. Jirka se zachoval fantasticky. Já jsem mu to řekla a ptala jsem se, co s tím, když mám už tři děti. A on řekl, že je to věc ženský. Že samozřejmě chlap, když miluje ženskou, tak s ní chce mít dítě, ale že snad není všem dnům konec,“ svěřila se Kamila Moučková v pořadu Příběhy slavných. Zahajský ale ani později už nikdy děti neměl.

Ideální vztah narušila až kamarádka Kamily Moučkové Jana Brejchová, do které se herec zamiloval a od Moučkové odešel. Dlouholeté přátelství vzalo za své a Moučková Brejchové nikdy neodpustila, že jí Zahajského přebrala. Zahajský se nakonec stal čtvrtým manželem Jany Brejchové, která se o svého muže starala i v jeho nejbolestnějších chvílích.

Herec totiž onemocněl zákeřnou rakovinou prostaty a s těžkou nemocí několik let bojoval. Svůj boj ale bohužel prohrál a v červenci roku 2007 zemřel ve věku 68 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám