Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Už jen pár měsíců bude ve funkci slovenská hlava státu Zuzana Čaputová. Ta nyní navštívila Česko, kam vyrazila mimo jiné i na premiéru snímku Tady Havel, slyšíte mě?. Prezidentku na Pražském hradě rozhodně slyšet bylo. Nešlo si nevšimnout ani toho, jak posmutnělým a odevzdaným dojmem působí.

„Je pro mě samozřejmě zdrojem velké inspirace, pokud jde o budování a obranu demokracie, ale i pokud jde o participaci na ní, účast na demokracii,“ řekla o prvním polistopadovém prezidentovi.

Čaputová do Česka dorazila na pozvání Knihovny Václava Havla. Prezident Petr Pavel při té příležitosti uvedl, že je rád, že přijela a vždy tu bude vítaná. „Cokoli dnes slyšíme o kvalitě česko-slovenských vztahů, je třeba brát s rezervou,“ nechal se slyšet. Vztahy podle jeho názoru jsou a budou dobré. Pokud spolu vlády nesouhlasí u jednoho zahraničněpolitického problému, neznamená to narušení vztahů.

Během krátkého brífinku před premiérou Čaputová působila dosti smutným a unaveným dojmem. Vypadala docela odevzdaně, jako by odpočítávala dny, kdy ve funkci prezidentky skončí. Vzhledem k aktuálním událostem, které se před volbami ještě vyhrotily, se není co divit.

Momentů, kdy se na její tváři objevil úsměv, byť jen nepatrný nebo v náznaku, moc nebylo. S trochou nadsázky se dá říct, že ten, kdo by ho přece našel, by zasloužil minimálně zlatého bludišťáka, legendární trofej ze soutěžního pořadu České televize.

Reklama

Další články

Načítám