Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Není to tak dávno, co se premiér Petr Fiala proslavil videem s čokoládovou pomazánkou. To bývalá ministryně financí Alena Schillerová vsadila na instantní kakaový nápoj. K němu přidala ještě pořádnou dávku nostalgie a sentimentu. A taky příběh, který odstartoval u krájení brambor.

„Nejlepší lekce z moderní historie je otevřít si dva roky starý nákupní leták. Kdo by to byl řekl, že stačí nevyhodit reklamní papíry, které vám cpe poslíček do schránky, a najednou máte doma nesmírně cenný archeologický nález. Ten můj je z 1. března 2022. Padlo mi na něj oko, když jsem nad ním okrajovala brambory,“ rozpovídala se Alena Schillerová na svém facebookovém profilu.

Všichni, kdo exministryni financí jen trochu znají, stejně jako ti, kdo se umějí otáčet v kuchyni, správně vytušili, kam tím asi míří.

„Mezi slupkami na mě vykoukl nápis: Granko 400 gramů. Předtím 94,90 Kč, nyní 49,90 Kč! Pamatuji se, že jsem jako malá dostala od maminky kakao, kdykoli jsem o něj požádala. Teď po půl století zase s láskou vzpomínám, jak jsem ho dělala mým dětem a jak byly spokojené, když s ním mohly usednout v pyžamu k pohádce,“ zavzpomínala Schillerová.

Zamáčkla slzu a vrátila se zpět k tématu, o kterém chtěla mluvit. Tím byla tolik diskutovaná inflace. „Stačily dva roky Fialovy vlády. Pod tímhle jednoduchým lidským štěstím jménem Granko svítí cenovka 150,90 korun. Když máte štěstí, seženete ho v akci za 89,90,“ postěžovala si.

„Vyklepávám bramborové slupky do koše a otáčím leták: chléb 670 gramů v akci 16,90 Kč. Dneska ten stejný chleba, když na radu ministra několik dní nejíte a čekáte na akci, stojí kolem 35 korun. Nemusím dál číst, příběh se opakuje na každé straně. Okurky, které před dvěma roky stály 44,90, jsou teď za 75,80. Pomazánkové máslo místo 26,90 stojí 41,70,“ informovala poslankyně.

Na výběru potravin, které podražily, si dala velmi záležet. Nechybělo nic, co by našinci neměli rádi. Snad jen pivo bychom v krátkém výčtu hledali marně.

„Dlužíte vysvětlení lidem, pane Fialo, proč se musí dvakrát rozmýšlet, jestli udělají dětem kakao nebo jestli by neměli oželet okurky jako přílohu k obědu,“ dodala Schillerová, které pod zmíněným příspěvkem fanoušci nadšeně tleskali.

Související témata:
Ceny potravin
Nostalgie
Petr Fiala

Reklama

Další články

Načítám