Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Říká se, že vše zlé je pro něco dobré. V případě pohádky Jezerní královna to platí dvojnásob! Rostlinu, kterou vědci zkoumají téměř dvě stě let, proslavila právě tato pohádka Václava Vorlíčka.

Je tomu už téměř 30 let, co byl natočen filmový pohádkový příběh Jezerní královna v hlavní roli s Ivanou Chýlkovou a Jitkou Schneiderovou. Příběh pohádky, kterou do svého vysílání zařadila Televize Seznam na 30. března od 18:15, je inspirován baletním dílem Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského. Tvůrci Vorlíček–Macourek ale oproti originálu diváky ušetřili a připravili si šťastný konec zalitý láskou. Pohádka má nicméně poměrně drsné pasáže. Zejména scény, které se odehrávají ve tmě, jsou velmi tmavé a mohou nahánět hrůzu.

Nikol Leitgeb nebyla téměř vidět

Jezerní královna miluje perly. A proto pod vodou vězní malé děti, které byly staženy pod vodu a musí svými malými ručkami každý den vybírat perly z mušlí. Často pláčou a jsou vystrašené. Mezi touto skupinou dětských herců se objevila i Nikol Leitgeb. Jenže! Kameraman, který byl dosazen německým koproducentem, scény špatně nasvítil a záběry jsou tak tmavé, že z dětí jsou často vidět jen jejich bílé košilky. Režisér Vorlíček nebyl s výsledkem vůbec spokojen. Nicméně na dramatičnosti to určitě přidalo!

Filmaři zničili, co se dalo

Netradiční pohádka odehrávající se z velké části pod hladinou jezera vznikala v německé koprodukci. Externí záběry kolem vodního království Jezerní královny byly natočeny kolem Plešného jezera na Šumavě. Filmový štáb však nedbal pokynů a svým neopatrným zacházením poškodil a narušil populaci šídlatek ostnovýtrusných, poničeno bylo asi 1000 rostlin. Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Právě na základě této události vyvrcholila odborná diskuse o ekologii a ochraně šumavských šídlatek. Byl zahájen jejich rozsáhlý průzkum, jehož výsledky oceňovali i botanici ze skandinávských zemí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám