Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Film Zdeňka Trošky (70) Strašidla (2016) přenese diváky do světa fantazie a nadpřirozených bytostí. Režisér v něm spojil své oblíbené žánry, tedy pohádku a lehkou maloměstskou či vesnickou komedii a navázal na tradici oblíbených trikových příběhů jako Dívka na koštěti (1972) nebo Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1975), v nichž se moderní současnost setkává s pohádkovým světem.

Rodina hejkala Huga obývá starou vilu na okraji města. Její poklidný život změní příchod úředníka Patočky, který zjistil, že za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit, nebo se vystěhovat! Strašidla budou muset do práce a jejich děti do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo.

Do hlavních rolí režisér obsadil Bronislava Kotiše (51; hejkal Hugo), Terezu Kostkovou (47; jeho žena Patricie), Carmen Mayerovou (79; Patriciina matka Žofie), Jiřího Dvořáka (56; vodník Bubla) a Saru Sandevu (26; víla Jitřenka). Úředníka Patočku, který strašidlům obrátil život naruby, ztvárnil Vladimír Polívka (34).

Vše bylo šito na míru

„Kostýmy strašidelné rodiny… jsou z 90 procent navrženy a ušity přímo pro tento film. Nejprve jsem chtěla postavy roztomilé, netradiční rodinky odlišit od obyvatel malého městečka pouze částečně, ale pohádkový žánr a podrobný rozbor scénáře umožnil odtrhnout je od současnosti,“ prozradila kostymérka Lucie Ulíková. „Drobná vznášecí kouzla, topení vodníkem a proměny v kočku mne nakonec dovedly ke kompletnímu zpracování kostýmů. Některé triky vyžadovaly více variant, a tak jsem měla možnost vytvořit krásnou kolekci.“

Paruky pro představitelku Patricie dovezl filmový štáb až z Paříže. „Tereza Kostková se jako krásná hrdá čarodějnice ze svého zdobného kostýmu proměňuje v další krásky, jen aby přesvědčila svého manžela hejkala, že respektovat lidský svět je hloupé a pod jejich úroveň,“ dodala Ulíková. Kostková se v závěru filmu objevila v modelu haute couture inspirovaném francouzskou módou padesátých let.

Upíří zuby od zubaře

Nejnáročnější z celé kolekce byl kostým upíra Ignáce. Jeho netopýří kabát, vesta, a vlastně celý komplet se totiž nedal sestavit z fundusových kousků. Proto bylo vše navrženo, nakoupeno a kompletně ušito. S výškou postavy Karla Dobrého kostým ožil a nadpřirozeno vstoupilo z dávných dob do šedé současnosti.

Představitel Ignáce Karel Dobrý (54) se mohl pochlubit také mimořádně originální rekvizitou. Potřeboval správné upíří zuby, a tak ještě před natáčením musel absolvovat návštěvu zubní ordinace. Zde mu vzali otisk a na jeho základě mu vyrobili speciální zubní náhradu, kterou používal při natáčení.

Zajímavosti z natáčení

Ke kuriózním rekvizitám patřilo létající koště pro Žofii. Carmen Mayerová si ho nemohla vynachválit: „Poprvé jsem letěla na koštěti a hezké to bylo,“ řekla. Jiří Dvořák v roli vodníka Bubly musel do vody i ve dnech, kdy nebylo zrovna nejtepleji. Při scéně topení v rybníku se v ní vykoupali i Matěj Hádek (48) a Pavel Bezděk.

Reklama

Další články

Načítám