Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kdo by neznal nerudného revizora dopravního podniku Gustava Anděla v podání fenomenálního Jaroslava Marvana (†72)? Komedie režiséra Bořivoje Zemana Dovolená s Andělem (1952) a Anděl na horách (1955) jsou sice ideologicky zabarvené dobou svého vzniku, ale divákům to evidentně nikdy nevadilo – podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. Na Dovolenou s Andělem se můžete podívat 19. prosince ve 20:10 h na Televizi Seznam, na Anděla na horách pak 21. prosince ve stejný čas.

První snímek líčí socializaci nerudného, stárnoucího Anděla, který se na odborářské rekreaci zapojuje do širšího kolektivu. Dokonce začne pomáhat rekreantům, kteří se místo zasloužené relaxace rozhodnou přestavět bývalou hospodu na žňový útulek pro děti družstevníků… Vedle Jaroslava Marvana v titulní roli se ve filmu objevili i Josef Kemr jako truhlář Vyhlídka či František Dibarbora jako slovenský svářeč Palko.

Film se v roce 1955 dočkal pokračování Anděl na horách, v němž se řada původních hrdinů znovu sešla na dovolené v zasněžených Tatrách. Tentokrát ovšem pan Anděl – v souladu s mírným uvolněním politických poměrů – řeší spíš soukromé problémy než budovatelské otázky. Jeho syn Mirek (Jaroslav Mareš) se totiž zasnoubil s jistou Věrou (Milena Dvorská) a konzervativní otec si ji chce nenápadně prohlédnout. Sympatickou mladou ženu ovšem Anděl omylem zamění za dívku poněkud svobodnějších mravů… V plánu bylo i pokračování, ve kterém se měl Gustav Anděl vypravit na rekreaci k moři, z toho ale nakonec sešlo.

Co jste možná nevěděli

Jeden ze scenáristů František Vlček st. po letech přiznal, že příjmení Anděl vybrali s kolegou Josefem Neubergem na základě tehdy dost frekventovaného úsloví: „To je vůl jak anděl,“ protože chování postavy splňovalo všechna kritéria.

Podle historika Pavla Jirase měl truhláře Vyhlídku hrát původně Vlasta Burian, který přišel i s původním nápadem na film.

Jaroslav Marvan roli nejdřív odmítl, aniž dočetl scénář. Nelíbilo se mu, že každý předem ví, co jeho postava bude dělat, že se mu nedává předloha, jenom jedno z mnoha přestrojení. Ustoupil, až když mu Bořivoj Zeman tvrdil, že s Andělem bude natočen filmový seriál, což ale bylo jen režisérovo tajné přání.

Herec si později postěžoval, že ikonická postava mu byla časem i nepříjemná, protože se mu v tramvaji stávalo, že za ním chodili cestující a ukazovali mu jízdenky, že je má zkontrolovat.

Když při natáčení Dovolené s Andělem přišel Jaroslav Marvan poprvé na místo, kde se měla natáčet scéna s hřiby, myslel, že všechny houby jsou jen „kašírka“. S velkým překvapením pak zjistil, že jde o opravdové hřiby.

Z Anděla na horách si Marvan odnesl zlomeninu nohy. Ve chvíli volna se totiž s kameramanem vypravil na sáňkách na panáka. Rentgen ve Vyšných Hágách ukázal i další zranění – vymknutý kotník a natržené šlachy. Protože rozpočet filmu byl napjatý a sněhu, který na plac dovážela nákladní auta, rychle ubývalo, musel herec chtíc nechtíc po čtyřech dnech pokračovat v natáčení. Dokonce si znovu sedl na sáňky.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám