Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Od premiéry jedné z nejznámějších českých pohádek uplynulo už 50 let. Mezitím se stala neoficiálním symbolem Vánoc a nezbytnou součástí svátečního televizního programu, a to nejen u nás. Tak se pojďme podívat, co všechno o ní víte.

1. Oficiální československá premiéra Tří oříšků se konala – jak jinak – v Praze. Ve kterém kině to bylo?
2. Film patří i bez televizních repríz, prodaných nosičů a zhlédnutí na streamovacích platformách k divácky nejúspěšnějším. Do roku 1988 dosáhla návštěvnost:
3. Pohádku natočil režisér Václav Vorlíček. Nebyl ale první, komu na Barrandově scénář nabízeli. Před ním jej měl v rukou Jiří Menzel. Jako úplně první ale měla předlohu Boženy Němcové ztvárnit žena – režisérka:
4. Režisér Vorlíček dlouho neměl jasno o představitelce titulní role. Konkurz střídal konkurz, ta pravá se ale pořád neobjevovala. Co nakonec rozhodlo, že roli dostala Libuška Šafránková?
Foto: ČTK / imago stock&people, Profimedia.cz
5. Film vznikal v koprodukci s východoněmeckými filmaři z DEFA. Umožnilo to zdvojnásobit rozpočet, zároveň to ale znamenalo přesun natáčení z léta do zimy. Bohužel se ten rok nedostávalo sněhu, filmaři proto při natáčení v NDR museli použít umělý. Jak jej vytvořili?
6. Díky pohádce objevili čeští turisté zámek Moritzburg, který se stal filmovým sídlem vybíravého prince v podání Pavla Trávníčka. Na jeho schodišti je dodnes k vidění střevíček, který Popelka ztratila cestou z plesu v místním tanečním sále. Scény na bále se ale ve skutečnosti točily v ateliérech Babelsberg. Proč?
Foto: ČTK / DPA / Robert Michael, Profimedia.cz
7. Bez Tří oříšků pro Popelku si dnes neumíme představit televizní Vánoce. Pohádka se ale nedostala na obrazovky hned. Tuzemskou televizní premiéru si odbyla na Štědrý den roku:
8. Se svým nadšením pro Vorlíčkovo dílo nejsme ve světě sami. Například v norské veřejnoprávní televizi byla pohádka poprvé uvedena roku 1975, v roce, kdy se nevysílala, se před budovou televize sešla masová protestní demonstrace, která málem stála židli tehdejší ředitelku. Norové si nakonec natočili vlastní verzi. Jak se jmenuje v českém překladu?
Foto: Storm Films
9. Kde se pohádka naopak nikdy nevysílala?
10. Kolikrát se ve filmu Popelka s princem políbí?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Další články

Načítám