Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Právem patří k nejoblíbenějším českým filmovým, potažmo televizním pohádkám. S čerty sice nejsou žerty, příležitostí k zasmání ale nabídl režisér Hynek Bočan divákům dost a dost. A také k dojetí a průběžnému mačkání palců, aby nakonec všechno dobře dopadlo. Dopadne, o to se nemusíte bát ani letos. Pojďme si ale udělat malou prověrku, jak dobře pohádku znáte!

1. Pohádka S čerty nejsou žerty vznikla v roce 1984. Předlohou byla pohádka Boženy Němcové. Ale která?
2. Pořádná čertovská pohádka by se nedala natočit bez pořádného pekla. Kde se nacházelo to, ve kterém jako Lucifer řádil Karel Heřmánek?
3. Nejen bez pekla, ale ani bez zámku pohádku nevytvoříte. Na kterém se natáčela tato?
Foto: Profimedia.cz
4. Režisér pohádku natáčel na různých místech České republiky. Víte, kde se nachází mlýn Petra Máchala? Pochází z roku 1516 a mlelo se tu až do roku 1952.
5. Znáte místo, kde se natáčel vstup do pekla a u nějž si Petr Nárožný v roli kaprála zlomil šavli?
6. Mladého mlynáře Petra a čerta Janka si v pohádce zahráli:
7. Snaživí čerti stoupali po kariérním žebříčku, který byl vyjádřen zvířecími druhy. Mezi nejnižší hodnosti patřil třeba králík či myš, mezi vyšší například vraník. Na něj to dotáhl i čert Janek, pak se ale dopustil osudného přehmatu: místo hříšnice Doroty Máchalové přinesl do pekla bezúhonnou babičku hlavního hrdiny. Na co byl degradován?
8. Když Petra chtěli zatknout, aby ho odvedli na vojnu, jen tak se nedal. Kaprál v podání Petra Nárožného později prohlásil, že je to rebel. Označení si vysloužil tím, co provedl vojákům:
Foto: Profimedia.cz
9. Jak Petr zachránil život princeznám Angelíně a Adélce?
10. Kde a jak umřel Petrův tatínek, mlynář Máchal?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Film S čerty nejsou žerty

Reklama

Další články

Načítám