Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V dnešním kvízu si můžete ověřit, jak dobře znáte film Pelíšky, od jehož premiéry uběhlo již 25 let. Za tu dobu některé hlášky bez nadsázky zlidověly a pro leckterou rodinu je film nedílnou součástí nejen zimních večerů. Jak jste na tom vy?

1. Ve filmu zazní spousta krásných a známých písní, zejména ze šedesátých let. Která z nich je ale úplně tou první, kterou můžeme slyšet?
2. Dnes si těžko dovedeme představit, že by některou z postav hrál někdo jiný, ale původní plán na obsazení byl jiný, než jak jej známe dnes. Víte, kdo měl hrát manželku Jiřího Kodeta, kterou nakonec bravurně zahrála Emília Vášáryová?
3. Jeden z nápadníků učitelky Evy – sestry paní Šebkové, byl příslušník VB. Ve škole na besídce vyprávěl dětem příhodu o tom, jak dostali za úkol zlikvidovat diverzanta na motorce. Jaké bylo jeho poznávací znamení?
4. O jakém druhu medvěda panovala rozmluva předtím, než vylezl major Šebek svému bratru Václavovi na záda, aby si ověřili, jak velký by daný medvěd musel být?
Foto: Profimedia.cz
5. Ve scéně, kdy skupina lidí na ulici sleduje film s Jeanem Maraisem, a Michal Šebek o něm prohlásí, že je na kluky, sedí po pravé ruce Jindřišky komparzista, ze kterého je nyní velmi úspěšný a hojně obsazovaný herec. O koho se jedná?
6. Většina lidí zná výrok „Proletáři všech zemí, vyližte si prdel!“ nejspíše právě z Pelíšků. Tam ho z balkonu vykřikl Jindřich Kraus v podání Jiřího Kodeta. Víte ale, od koho si tento dnes už slavný výrok autoři filmu vypůjčili?
Foto: Profimedia.cz
7. V jedné ze scén sledují lidé na ulici film, který Elien v podání Ondřeje Brouska promítá na zavěšené prostěradlo. O jaký film s hlavním hrdinou v podání Jeana Maraise se jedná?
8. Nejmladším členem rodiny Šebků byla Michalova mladší sestra Liduška. Nikdo z rodiny jí však neřekl jinak než:
9. Ve filmu Pelíšky padla jména tří sovětských maršálů bojujících ve druhé světové válce. Které z těchto tří jmen však nepadlo?
Foto: Profimedia.cz
10. Jako téměř v každém filmu, i u Pelíšků se tvůrci dopustili některých drobných chyb, kterých si běžný divák v 99 procentech nevšimne a na průběh filmu nemají žádný vliv, ale „hledačům chyb“ přesto neunikne. Jaké chyby se dopustili tvůrci v tomto případě?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Další články

Načítám