Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Další anketa úspěšné hudební show Český slavík se blíží. Právě dnes, 24. listopadu, se dostane na televizní obrazovky její další díl. Kromě toho, že se dozvíme, kdo se stane letošním Slavíkem, uvidíme i nové pěvecké talenty. Co však víte o historii této soutěže?

Český slavík se blíží. Vyzkoušejte si náš kvíz a otestujte se, jak dobře si pamatujete všechny výherce a trapasy, které se v soutěži staly.

1. Předchůdcem Českého slavíka byl Zlatý slavík, který se konal v letech 1962–1991. Anketu vymyslel redaktor Mladého světa:
2. Prvního zlatého slavíka získal Waldemar Matuška s písní Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého:
Foto: Herminapress
3. Marta Kubišová získala čtyři Zlaté slavíky, ale jednoho převzala dodatečně až v roce 1990. Ve kterém roce jej měla dostat regulérně, nebýt cenzury?
Foto: Michaela Feuereislová, Super.cz
4. Podle čeho dostala anketa své jméno?
5. Kauza, která uvázla v paměti. V roce 2013 se podruhé udělovala cena v kategorii Hvězda internetu. Získat ji měl horrorcoreový rapper Řezník (vlastním jménem Martin Pohl), ale ten byl pro vulgární podstatu svých textů vyřazen. Kdo získal cenu místo něj?
6. V roce 1996 navázala na Zlatého slavíka anketa Český slavík. V ní je dodnes nejúspěšnější Lucie Bílá, která v celkovém součtu získaných Slavíků porazila i Karla Gotta. Kolik jich tedy má?
Foto: Michaela Feuereislová, Super.cz
7. Mezi kapelami má nejvíce slavičích úspěchů:
8. Českého slavíka získaly od roku 1996 do dneška pouze tři zpěvačky. Jsou jimi:
9. V roce 1969 nesměly být výsledky z příkazu komunistů zveřejněny. Proč?
10. V roce 2012 se o pozdvižení v anketě postaral zpěvák Daniel Landa. Ten na pódium přišel jako kouzelník Žito 44 a přinesl si s sebou živé zvíře. Jaké?
Foto: Jan Handrejch, Právo

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Další články

Načítám