Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Některé snímky jsme viděli už mnohokrát, a když je v televizi reprízují, stejně se na ně podíváme znovu. K těmto stálicím patří i film Sněženky a machři (1982), na který se můžete tentokrát těšit 5. prosince ve 20:10 na Televizi Seznam. Představovat tuto kultovní komedii by bylo nošením dříví do lesa. Proto si připomeňme alespoň pár zajímavostí, které natáčení filmu provázely.

Všichni uměli lyžovat. Až na jednoho

Představitel studenta Radka Převrátila Václav Kopta přijel na hory bez zimního oblečení. Na hory totiž nejezdil a nevěděl, co si má vlastně zabalit. Během konkurzu také filmařům zatajil, že neumí lyžovat. To bylo přitom podmínkou účasti na natáčení. Když to režisér Karel Smyczek zjistil, musel za něj shánět dubla.

Trojice hlavních představitelů – spolu s Koptou to byl ještě Michal Suchánek v roli studenta Máchy a Jan A. Duchoslav jako Viki Cabadaj – dostala za film honorář 10 tisíc korun pro každého.

Viki se na konkurz vetřel

Suchánek a Kopta byli vybráni jako studenti konzervatoře. Jan A. Duchoslav přišel sám na konkurz spolu s dívkami ze třídy, které si předtím tvůrci vybrali. Jeho nikdo nezval, přesto se tam vetřel. Až nakonec roli dostal.

Celé natáčení málem ztroskotalo poté, co štáb nemohl v zimní sezoně sehnat ubytování pro osmdesát osob.

Rolička pro architekta a režiséra

Výraznou roličku kotelníka Doudy, holdujícího spíše alkoholu než práci, ztvárnil filmový architekt Boris Halmi. „Byl po ruce, nemusel se vozit herec,“ pochvaloval si Karel Smyczek. Jistě si vybavíte kotelníkovu legendární hlášku o tom, že uhlí nemá nožičky.

Do role vedoucího horské boudy obsadil režisér rovněž přítele, režiséra Karla Kováře, který režíroval dva celovečerní filmy, nekonvenční detektivku Past na kachnu (1978) a poetický příběh Tím pádem (1979). Svůj nesporný talent bohužel dále nerozvinul. V roce 1987 spáchal totiž sebevraždu. Bylo mu pouhých 43 let.

Elegantní Boženka

Když Smyczek přemýšlel o obsazení role profesorky Boženky, která měla působit jako dáma, vzpomněl si na Valentinu Thielovou. Poznal ji už jako malý při natáčení filmu Holubice (1960) a později ten zážitek označil za „zjevení krásné a milé ženy“. Thielová sice ve zmíněném snímku nehrála, ale točil se v domě, v němž bydlela. V jejím případě Smyczkovi vůbec nevadilo, že herečka nedokázala sjet na lyžích ani nejnepatrnější svah. Přizpůsobil tomu kameru, takže ji vždy vidíme, jak na lyžích elegantně jen stojí.

Uvěřitelná Hanka

Boženčinu kolegyni Hanku si zahrála Veronika Freimannová, kterou předtím Smyczek obsadil do svého filmu Jen si tak trochu písknout (1980). „Byla přesně tou důvěryhodnou bytostí, které diváci uvěří, že se do ní může zamilovat osmnáctiletý kluk,“ řekl režisér.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám