Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dvacetiletý geniální matematik Will Hunting se „matce všech věd“ věnuje jen tehdy, když má zrovna náladu. Je to hlavně hospodský flákač, který pracuje jako uklízeč na univerzitě. Ovšem jednoho dne vyřeší jen tak pro zábavu příklad, který vidí napsaný na tabuli a který se studentům zatím nepodařilo rozlousknout.

Všimne si někdo, že po chodbách školy chodí se smetákem v ruce génius, který by měl své schopnosti rozvíjet? Skvělý film Dobrý Will Hunting (1997) s Mattem Damonem v hlavní roli uvidíte 10. prosince ve 14:30 h na Televizi Seznam.

V dalších rolích uvidíte okouzlujícího Robina Williamse, který hraje psychoterapeuta Seana Maguirea, dále Bena Afflecka v roli Willova kamaráda Chuckieho, Stellana Skarsgårda coby profesora matematiky Geralda Lambeaua či Minnie Driver, která ztvárnila Willovu dívku Skylar. Scénář k filmu napsali Matt Damon a Ben Affleck a získali za něj Oscara. Stranou nezůstaly ani nominace za herecké výkony, a to pro Matta Damona, Robina Williamse a Minnie Driver. Zlatou sošku si nakonec odnesl geniální Robin Williams.

Williams odrovnal kameramana

Herci během natáčení přispěli svými improvizacemi k lepšímu vyznění svých postav. Excelentní výkon podal mimo jiné Robin Williams coby Sean, který zcela mimo scénář líčil Willovi problémy se svou neustále prdící manželkou. Scéna musela být přemluvena znovu, protože Damon se smál moc nahlas. Všimněte si také třesoucí se kamery – Williamsovo vyprávění rozesmálo i kameramana.

Také Seanova poslední slova „Son of a bitch. He stole my line,“ byla hercovou improvizací.

Skylar zůstala

Postava Minnie Driver byla pojmenována Skylar podle Damonovy tehdejší přítelkyně. Před filmováním se sice rozešli, jméno ale zůstalo.

Skylar si v obchodě s vtipnými předměty zkouší v jednu chvíli čelenku Miss Amerika. O tři roky později hrála Minnie Driver ve filmu Krasavice, pojednávající o soutěži Miss Amerika.

Další zajímavosti

Will Hunting nosí ve filmu bundu s logem automobilky Cobra. O mnoho let později, konkrétně v roce 2019, ztvárnil Damon ve filmu Le Mans ’66 jejího zakladatele Carrolla Shelbyho.

I když se příběh odehrává v Bostonu, většina scén se natáčela v Torontu. Prostory tamější univerzity posloužily jako MIT (Massachusettský technologický institut) a Harvardova univerzita. Scény ve třídě se natáčely ve fyzikálních laboratořích univerzity a ve střední technické škole v Torontu.

Dobrý Will Hunting byl nejvýdělečnějším filmem studia Miramax do doby, než jej překonalo Chicago (2002). V Severní Americe film vydělal 138 milionů dolarů a celosvětově téměř 226 milionů dolarů.

Reklama

Další články

Načítám