Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jak si představujete archanděla? Určitě ne jako obtloustlého hromotluka s plechovkou piva a solidně pučícím panděrem. Jenže ve filmu Michael potkáte právě tohoto zemitého chlápka s křídly, který se vypravil na Zemi, aby pomohl dvěma skeptickým duším najít ztracenou cestu k sobě, ke smíchu, a především k lásce. Americký film Michael (1996) uvidíte 15. prosince ve 20:10 h na Televizi Seznam.

Hlavní role byla původně nabídnuta Jacku Nicholsonovi, ale nakonec ji ztvárnil John Travolta, po jehož boku se ve filmu objevili mj. Andie MacDowell, William Hurt či Bob Hoskins. Anděl bydlí v motelu ve státě Iowa, kam za ním dojedou tři senzacechtiví reportéři Frank (W. Hurt), Huey (Robert Pastorelli) a Dorothy (A. MacDowell). O Michaelově existenci je informovala postarší dáma Pansy Milbanková (Jean Stapleton), která si ho přivolala, aby jí pomohl potrestat banku, jež ji připravila o peníze.

Vynález fronty

Příběh se odehrává v  Iowě, ačkoli jeho velká část byla natočena v Chicagu. Je těžké ho popsat, protože těží spíš z nálady než ze zápletky. Michael je obdařen mimořádným šarmem, někdy je brilantní, jindy nedůtklivý, přičemž Travolta ho hraje jako turistu, který si Zemi oblíbil už během svých předchozích návštěv. A teď lituje, že tahle je jeho poslední: „Povoleno je jen tolik návštěv,“ říká anděl, jehož předchozí výlety na Zemi byly bohaté na zážitky a události. Pochlubí se například, že vynalezl fronty. Když se dozví, že jeho tři návštěvníci jsou novináři, řekne jim, že je také spisovatel. „Co jsi napsal?“ zeptají se ho. „Žalm 85. Samozřejmě, tehdy nebyly číslovány,“ odpoví Michael. Archandělův vztah s paní Milbankovou je založen na vzájemné sympatii a duchovním poutu; ovšem je na divácích, aby se dovtípili, proč si pro svůj pozemský pobyt vybral právě její venkovský motel. Sám Michael také říká, že jeho posláním je pomoci Frankovi znovu objevit jeho srdce a s tím by mu mohla pomoci především Dorothy.

Foto: Warner Bros. Discovery
I takhle může podle filmových tvůrců vypadat anděl…

Druhá šance přišla od Tarantina

Travoltovu kariéru odstartovaly v 70. letech dva slavné muzikály Horečka sobotní noci (1977) a Pomáda (1978), v nichž uplatnil svůj pohybový talent a šarm italských předků. I přes oscarovou nominaci se ale Travolta záhy vytratil z výsluní a zdálo se, že jeho kariéra je u konce. Po letech se mu ozval Quentin Tarantino s nabídkou, která z Travolty učinila jednu z největších hereckých hvězd současnosti. Svěřil mu roli v hitu Pulp Fiction – Historky z podsvětí (1994). Travoltův Vincent Vega byl originál každým coulem, a tak není divu, že následovala další oscarová nominace a že o herce je od té doby opět zájem.

„Udělal bych pro něj cokoliv, protože mi dal druhou šanci v kariéře. Jestli si on bude přát, abych pro něj hrál Pipi Dlouhou punčochu, udělám to rád,“ prohlásil před lety vděčně Travolta o svém vztahu k Tarantinovi, který si ho musel přímo vyvzdorovat. „Kohokoli, jen ne Travoltu!“ nechápavě a marně prý oponoval producent Harvey Weinstein, ale nakonec neuspěl.

Travolta byl od roku 1991 ženatý s herečkou Kelly Preston, v roce 2020 bohužel zemřela na rakovinu. Měli spolu dceru Ellu a  syna Benjamina. Jejich nejstarší dítě, syn Jett, zemřel v roce 2009 v 16 letech na srdeční chorobu zvanou Kawasakiho nemoc. Tragickou událost pomohla zdrcenému otci i matce překonat víra (Travolta je od roku 1975 členem Scientologické církve stejně jako kolega Tom Cruise).

Reklama

Další články

Načítám