Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Neuvěřitelných 40 let nedávno oslavil legendární sci-fi seriál Návštěvníci. V oblíbeném seriálu si zahrála herecká esa Vlastimil Brodský (†81), Josef Bláha či Vladimír Menšík, kteří už bohužel nejsou mezi námi. V rozhlasovém studiu v Praze se tak potkali herci Josef Dvořák (82) (Emil Karas), Dáda Patrasová (68) (Káťa Jandová) a Klára Pollertová- Trojanová, jež ztvárnila školačku Ali.

Herce si do svého pořadu Tobogan pozval moderátor Aleš Cibulka. A mimo jiné nechybělo ani pózování právě u slavného auta Lada Niva, které patřilo k nedílné součásti populárního seriálu.

Hlavní dětská herecká hvězda Viktor Král, který hrál hlavní postavu Adama Bernaua, na akci chyběl. Setkání si užila i Dáda Patrasová. Ta kvůli vážné nemoci své dcery Aničky Slováčkové neprožívá zrovna nejšťastnější období, setkání s hereckými kolegy ale na její tváři vykouzlilo úsměv.

Sci-fi seriál Jindřicha Poláka Návštěvníci byl na svou dobu velmi moderní. A předběhl dobu. Herečtí představitelé mimo jiné používali předchůdce dnešních mobilních telefonů. Připomeňme si ve stručnosti seriálový děj. Našim potomkům žijícím v 25. století oznámí počítač zvaný Centrální mozek lidstva, že se k naší planetě blíží neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace.

Řešení nabídne akademik Richard v podání Josefa Bláhy, který je specialistou na historii lidstva. Zmíní postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. Skupina odborníků se proto vrací do minulosti, aby Adama nalezla i s jeho výpočty…

Díky seriálu se do našeho slovníku dostalo slovo „amarouny“. To se vžilo ve spojení s nevýraznou chutí jídla, ovšem v Návštěvnících šlo o stravu z budoucnosti, kterou měli hlavní hrdinové denně na stole.

Reklama

Další články

Načítám