Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dcera legendárního herce Vladimíra Ráže se zčásti vydala ve šlépějích svého otce. Veronika Rážová po tatínkovi zdědila krásný hlas a projev, který využívá jako rozhlasová a televizní moderátorka. Narodila se s vrozenou vadou, bez levé ruky, a o svém postižení dokonce natočila internetový seriál. Nejen o svém hendikepu, ale i o odchodu slavného herce se nyní rozpovídala.

Dcera krále Miroslava v pořadu 13. komnata otevřeně promluvila o životě bez levé ruky. „Ten, kdo mě zná, tak ví, že jsem člověk s pozitivním přístupem k životu. Už jsem v životě pár překážek musela překročit, tak jsem se tím nenechala zlomit. Vděčím za to i rodičům, kteří mě od mala učili to, že jednou rukou mohu dělat vše a můžu se rovnat svým vrstevníkům,“ prozradila Veronika, která své postižení nikdy nebrala jako něco, co by ji mělo znevýhodnit vůči ostatním.

Bez jedné horní končetiny se musela naučit žít, pracovat, věnovat se rodině i mnoha zájmům včetně lyžování. V rodičích měla velkou podporu a skvělé zázemí, nikdy se tak nesetkala ani se šikanou ve škole. Během školních let nosila protézu, tu se po několika letech nakonec v dospělosti rozhodla odložit. „Protézu jsem nosila zhruba dvacet let. Pro mě to bylo hrozně nekomfortní. Byly tam určité vlivy, co se týče vývoje a ortopedického hlediska, abych se nekřivila. Čím jsem byla starší, tím víc mi byla na obtíž. V některých situacích jsem si říkala, že lidem něco nalhávám, že dělám, že mám druhou ruku, když ji nemám. Najednou přišel zlom a já jsem ji odložila,“ prozradila v pořadu Veronika Rážová.

Se svým otcem měla skvělý vztah, a jak sama přiznala, spoustu ji toho naučil. Vladimír Ráž měl dceru ve vyšším věku a často se jim tak stávalo, že si lidé mysleli, že je jeho vnučka. „Učitelky, maminky a babičky ostatních dětí ho měly stále za krále Miroslava a vzhlížely k němu,“ svěřila se Veronika. „Byl o generaci starší než většina tatínků mých vrstevníků, ale já jsem to nikdy nepociťovala,“ dodala moderátorka, která o tatínka přišla velmi brzy.

Dovedl ji až k maturitě. „Bylo mi devatenáct, nebyla jsem tehdy připravená na to, že by mohl ze dne na den odejít. Tatínek do posledního dne točil, svoji poslední roli ve Zdivočelé zemi točil den předtím, než zemřel. Byl hezký letní den, když jsem mu volala, byla jsem venku, a on nezvedal telefon,“ popsala poslední hercovy chvíle Veronika. „Bylo to zvláštní, protože měl dva telefony, v každé místnosti, takže nedalo se to neslyšet. Volám mu, že se blížím, že budu doma, a tatínek nezvedal telefon. Tak se tam máma vydala s tím, že přece jenom tátovi bylo 77, že může zakopnout a k tomu telefonu nedojde, a pak jsem vlastně zkoušela znovu volat, a najednou to zvedla máma a v tu chvíli, když to zvedla, tak se mi sevřelo srdce, a jen řekla, že táta zemřel,“ zavzpomínala Rážová, která po smrti otce zažívala velmi těžké období.

Až ve chvíli, kdy odešel, si uvědomila, jak moc byla na tatínkovi závislá. „Bylo to strašně těžký, nevěděla jsem, co se bude dít. Pro mě, devatenáctiletou holku, to bylo první seznámení se smrtí, slzy tekly proudem několik dní. Já jsem se opravdu topila v slzách, sejmulo mě to a položilo,“ svěřila se Veronika v premiérovém díle pořadu 13. komnata, který odvysílá Česká televize ve středu večer.

„Můj život se pak začal obracet ze života smutné holky, která přišla o tatínka příliš brzo, v život holky, která je spokojená, že měla 19 let úžasného tátu, a můžu z toho čerpat po zbytek života,“ dodala Rážová.

Související témata:
Vladimír Ráž

Reklama

Další články

Načítám