Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V titulní písni komedie filmu Holky z porcelánu se zpívá, že děvčata, která pracují ve skladu porcelánky, mají život těžký. A jednoduché to neměly ani herečky v reálném životě. Jedna z nich dokonce roli dodnes proklíná.

Laskavou romantickou komedii Holky z porcelánu si můžete připomenout ve čtvrtek 7. 3. od 20:10 hodin na Televizi Seznam. Možná se tentokrát na film budete dívat jiným pohledem. Věděli jste například, že role ztřeštěné Dany, která stejně jako ostatní její kolegyně ve skladu jedné české porcelánky čeká na prince na bílém koni, byla pro Dagmar Havlovou přelomová? Bylo to totiž vůbec poprvé, kdy se objevila před filmovou kamerou. Psal se rok 1974 a režisér Juraj Herz objevil její komediální talent a herecké nadání. Původně měla ve filmu hrát svobodnou maminku Helenu, ale nakonec se rozhodl jinak. A Havlová ho nezklamala. Za roli Dany dokonce získala cenu Zlaté slunce za nejlepší ženský herecký výkon. Ačkoliv si kvůli filmu musela ostříhat a obarvit vlasy, jistě nakonec nelitovala.

Kořínková film nenávidí

Říká se, že když dva dělají totéž, není to totéž. Platí to i o filmu Holky z porcelánu. Zatímco role skladnice Dany vystřelila Dagmar Havlovou na hvězdnou filmovou oblohu, Lenka Kořínková o roli mladičké Marušky říká, že jí vlastně zničila život. „Ten film mě zařadil do takové škatulky, ze které už jsem vlastně nikdy nevystoupila,“ říkává v rozhovorech věnovaných začátkům kariéry. A dodává: „Bohužel jsem začala být slavná velmi brzy. Kdybych to byla bývala věděla, co se s tím veze, nikdy bych do toho nešla.“ Obecně na období z natáčení nerada vzpomíná, vůbec si ho neužívala: „Trpěla jsem. Vlastně nechápu, proč se tenhle film lidem líbí. Já jsem na něj úplně alergická.“

Jedna scéna musela z filmu pryč

Holky z porcelánu byl pro Juraje Herze úlitbový film, v 70. letech ho musel na příkaz režimu natočit, aby se mohl po několikaletém zákazu vrátit k režii. Všestranně nadaný Herz, který stojí například za psychologickým snímkem Spalovač mrtvol, natočil prorežimní komedii o dělnické třídě podle svého. Jenže narazil! Cenzoři se při hodnocení filmu horečně rozčilovali, a dokonce donutili tvůrce filmu jednu scénu úplně vyškrtnout. Šlo o scénu, kdy jedna ze skladnic pronese směrem k nemanželskému dítěti větu: „No co, hlavně je zdravé!“ Podle cenzorů právě tento výrok měl negativně laděný podkres, protože označoval dělnickou mládež za lehké děvy. Ostatně i film se měl původně jmenovat jinak. Cenzoři prosazovali Inventuru u světlušek, protože Holky z porcelánu jim připadalo až moc sprosté. Sporná scéna musela z filmu pryč, název filmu si ale režisér vybojoval. A vy si Holky z porcelánu můžete připomenout tento čtvrtek na Televizi Seznam.

Reklama

Další články

Načítám