Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisér Bořivoj Zeman se do historie české pohádky zapsal dnes už kultovními příběhy Pyšná princezna (1952), Byl jednou jeden král (1954), Šíleně smutná princezna (1968) a Honza málem králem (1977). A právě na posledně jmenovanou pohádku se můžete těšit na Boží hod ve 20:10 h na Televizi Seznam.

V tomto posledním titulu své filmografie tento scenárista a režisér nabídl komediální variaci na klasický příběh o hloupém Honzovi. Lidový hrdina se však v Zemanově filmu nakonec ukáže být chytrým a činorodým mladíkem, jenž dá za vyučenou lakomému sedlákovi, žárlivému královskému bubeníkovi i nafoukané princezně, která si hraje na němou a připravuje o život své nápadníky. I lehkomyslný a veselý Honza však postupně zjišťuje, že důležitější než dobrodružství, majetek, princezna a půl království je láska prosté venkovské dívky Mařenky…

Režisér obsadil do titulní role zpěváka Jiřího Korna (74). Další role svěřil zkušeným hereckým profesionálům – úlohy Mařenky se zhostila Naďa Konvalinková (73), Honzovu maminku ztvárnila Marie Glázrová, partu pyšné princezny se ujala Jorga Kotrbová a jejího královského otce odehrál František Filipovský.

Všechno nešlo podle plánu

V hlavní roli se měl původně objevit Luděk Sobota, ale ten měl v té době zrovna zákaz hraní, takže se natáčení pohádky účastnit nemohl. „Režisér Zeman mi napsal dopis, že by mě chtěl obsadit do té role. Ale že nevěděl, že mám zákaz z vyšších míst. Já to jen tušil, tenkrát to nikdo nikomu neřekl přímo. Bylo to neoficiálně, to si jen soudruzi zatelefonovali mezi sebou. Byli jsme totiž dost pod drobnohledem ústředního výboru strany,“ řekl k tomu později Luděk Sobota. Honzu tak nakonec ztvárnil Jiří Korn, kterého ale nadaboval Michal Pavlata. Sám Korn z toho příliš velkou radost neměl, režiséra se dokonce snažil přesvědčit u hlasové zkoušky, ale neuspěl. Vlastní hlas zůstal Kornovi pouze u zpěvu.

Režisérovi nevyšel původní záměr ani s dalšími postavami. Do role hostinského si vybral Josefa Hlinomaze, jenže ten vážně onemocněl, a tak jeho part odehrál Čestmír Řanda st. Králova rádce měl hrát Miloš Kopecký, který ale nabídku odmítl. Proto dostal příležitost Jan Skopeček. V roli princezny se měla objevit Hana Zagorová. I ta nabídku odmítla, a tak ji nakonec získala Jorga Kotrbová.

Smrtka si vytrpěla své

Korn při natáčení jedné scény zlomil nechtěně dvě žebra představitelce Smrtky Valerii Kaplanové. Křehkou a doslova vyzáblou herečku zná většina diváků především jako Bábu Tutovku nebo babičku z Troškových filmů Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991).

Režisér nebyl z této pohádky příliš nadšený. Své dceři Zuzaně, která mu tehdy asistovala, řekl: „Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle.“ A opravdu – až do své smrti (zemřel o 14 let později) už nic nenatočil.

Diváci ale byli jiného názoru a na Honzu se přišlo do kina podívat přes milion lidí, což byl velmi slušný úspěch.

Natáčelo se například na hradě Křivoklát, v Praze, Vysokém Chlumci nebo ve vesnické památkové rezervaci Ounuz na Táborsku.

Související témata:
Film Honza málem králem

Reklama

Další články

Načítám