Hlavní obsah
Seznam Advertorial
Článek

Čekáte návštěvu nebo vás přátelé naopak nečekaně překvapili, a vy zrovna nemáte nic dobrého na stůl? Milujete mlsání a typickou chuť, při které se vám podlamují kolena? Ať už jde o vrstvené řezy, šťavnaté dorty nebo lahodné drinky, šmrnc všem dezertům a sladkým tečkám na závěr dodá velmi snadno jedna tradiční ingredience.

Bez ohledu na to, jestli patříte ke gurmánským experimentátorům, sázíte raději na klasiku či do kuchyně zavítáte, jen když už není vyhnutí, díky poctivému krémovému pudingu si můžete velmi jednoduše připravit originální dezerty s lákavou kombinací chutí. Jak asi chutná čokoládový drink s marshmallow, vanilkový nápoj s pošírovanými hruškami, skořicí a vínem nebo pudingový cheesecake „Zebra“? Prozradíme vám nejen ověřené postupy a zajímavé kombinace chutí, ale probudíte v sobě navíc i chuť dětství a láskyplné kuchyně našich babiček a maminek.

Tip: Tradiční českou značkou pudingů je Dr. Oetker. Historie této značky sahá až do roku 1923, kdy začala výroba v Brně.

Jak chutná láska, která prochází žaludkem?

Puding, jak ho známe dnes, by se dal s nadsázkou nazvat láskyplným experimentem jednoho manželského páru. Původ slova puding sice odkazuje k francouzskému výrazu boudin, což znamená jelito, jejich podobnost však spočívá v principu zahušťování. Původní pudingy byly pokrmy, kde se obsah (ať už masový nebo sladký) zahustil moukou či škrobem a vařil se. Jednou z nejoblíbenějších a nejdůležitějších variant byl krémový puding, v Anglii zvaný custard, jehož základem bylo tradičně vařené mléko, cukr, vanilka a vaječné žloutky, které zajišťovaly jeho typickou hustou konzistenci.

Jednou z nejčastějších ingrediencí takového pudingu byla tedy vejce, na která ovšem měla alergii manželka britského chemika a lékárníka Alfreda Birda. Ten se rozhodl, že své ženě tuto milovanou pochoutku dopřeje, a začal experimentovat. Výsledkem byl v roce 1837 pudingový prášek, ve kterém byly vaječné žloutky nahrazeny kukuřičným škrobem. Jak se časem ukázalo, nadšená byla nejen manželka, ale i celý svět.

Pudingový drink choco

Na lahodném teplém nápoji připraveném z Dr. Oetker Pudingu s příchutí Čokolády si pochutnáte do patnácti minut. Stačí podle návodu na obale uvařit řídký puding s mlékem a moučkovým cukrem, rozdělit do pohárů a nechat mírně vychladnout. Ozdobit můžeme bonbony marshmallow nakrájenými na menší kousky, případně kousky karamelu, šlehačkou či ovocem.

Tip: Čokoládu můžete nahradit vanilkou a pro milovníky ovocných chutí tu jsou hned dvě novinky: Dr. Oetker Puding příchuť Malina a Dr. Oetker Puding příchuť Banán, ze kterých se také dají připravit chutné teplé drinky.

Foto: Dr. Oetker
Pudingový drink choco
5
fotek

Teplý vanilkový nápoj s pošírovanými hruškami, skořicí a vínem

Konec léta s sebou již tradičně přináší bohatou sklizeň hrušek s jejich specifickou nasládlou vůní. Díky své vláknině hrušky podporují trávení, jsou bohaté na kyselinu listovou a obsahují nezanedbatelné množství vitaminu B. Ve spojení se skořicí, která je mimo jiné známa pro napomáhání regulace hladiny cukru v krvi, vínem a vanilkovým pudingem je zážitkem pro chuťové pohárky.

Na přípravu teplého nápoje s Dr. Oetker Pudingem příchuť Vanilka, pošírovanými hruškami, skořicí a vínem si oloupejte čtyři menší hrušky (stopky ponechejte). Do kastrůlku přilijte 200 ml bílého sladkého vína, přidejte třtinový cukr, koření na svařené víno, hrušky a zhruba patnáct minut pošírujte. Poté hrušky nechte vychladnout na talíři. Víno z kastrůlku sceďte a po vychladnutí dolejte zbytek vína a vmíchejte pudingový prášek a dva vanilkové cukry. Poté přiveďte k varu půl litru mléka, vlijte připravenou pudingovou směs a uvařte řídký puding. Rozdělte do připravených pohárků a po zchladnutí dozdobte hruškou, celou skořicí a povrch pro zvýraznění chuti poprašte skořicí.

Foto: Dr.Oetker
Vanilkový nápoj s vínem a hruškou

Pudingový cheesecake „Zebra“

Cheesecake si už pěknou řádku let udržuje post jednoho z nejoblíbenějších dezertů. A co teprve, když se chuť propojí s dokonalým vizuálním uměním! Jak připravit hravý cheesecake?

Na přípravu korpusu si v míse smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilínový cukr a špetku soli. Přidejte vejce, máslo a ručně vypracujte dohladka. Asi dvě třetiny těsta naneste na dno vymazané a moukou vysypané formy (vidličkou ideálně na několika místech propíchejte). Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba deset minut. Po vychladnutí korpusu ze zbytku těsta vytvořte váleček a vyložte jím vnitřní stranu upečeného korpusu tak, aby vznikl asi tři centimetry vysoký okraj.

Při přípravě tvarohové náplně si nejprve v míse metličkou dohladka vymíchejte polotučný tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem a vejci. Směs rozdělte na polovinu a do každé z nich vmíchejte puding. Do středu pak opatrně střídavě lijte těsto na sebe tak, aby vznikl proužkovaný vzor zebry. Poté vložte do předehřáté trouby a zhruba 45 minut pečte. Servírovat můžete s posypanými malinami, jahodami či ostružinami.

Foto: Dr. Oetker
Pudingový cheesecake ,,Zebra“

Objevte svět lahodných receptů plný čerstvých chutí a vůní.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám