Hlavní obsah
Seznam Advertorial
Článek

Hrášek, fazole, cizrna, čočka… tahle populární parta luštěnin spolu se svými kulatými a placatými kamarády právě oslavila Mezinárodní den luštěnin. Pojďte jej oslavit společně s nimi a také se obdarujte – pořádnou porcí bílkovin, vitaminů a minerálů pro své tělo.

Proč mají luštěniny svůj Mezinárodní den?

V únoru proběhl Mezinárodní den luštěnin a s ním přichází příležitost vzít luštěniny na milost a neslevit ze svého novoročního předsevzetí. Luštěniny jsou napěchované bílkovinami, vlákninou, vitaminy a antioxidanty, a přesto jsou v naší kuchyni neprávem často opomíjeny. Proto se do oslav Mezinárodního dne luštěnin přidala i společnost Bonduelle, která nabízí kvalitně zpracované luštěniny, díky nimž bude příprava pokrmů jednodušší a rychlejší.

Foto: bonduelle.cz / Zpracování: Seznam Brand Studio
Mezinárodní den luštěnin slaví i v Bonduelle

TIP: Inspirujte se barevnými luštěninovými recepty. Jsou na míru sestaveny pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě, ale zároveň nemají prostor trávit hodiny v kuchyni přípravou zdravého jídla.

Deset důvodů, proč luštěniny zařadit do jídelníčku

Rostlinná strava by měla v našich jídelníčcích převažovat nad tou živočišnou. Nejen s tím vám mohou pomoci luštěniny, které pomáhají vybalancovat životosprávu i při specifických dietách a stylech stravování.

  1. Luštěniny obsahují hodně bílkovin a jsou bohaté na vlákninu. Obsah bílkovin v luštěninách se pohybuje okolo 20 g na 100 g suchých semen.
  2. Neobsahují příliš mnoho tuku. Celkový obsah tuku v luštěninách je nízký, a to do 5 % (sója má 20 %).
  3. Luštěniny vás spolehlivě zasytí. Mají nízký glykemický index a díky tomu nás i velmi dobře a na dlouhou dobu zasytí.
  4. Obsahují vitaminy a antioxidanty. V luštěninách najdeme celou řadu vitaminů, například kyselinu listovou.
  5. Prospívají srdeční činnosti tím, že pomáhají snížit celkový i tzv. špatný cholesterol a pomáhají i při trávení svým vysokým obsahem vlákniny.
  6. Luštěniny neobsahují lepek. Dobrá zpráva pro celiaky!
  7. Jsou zdrojem komplexních sacharidů a obsahují minimum cukru.
  8. Nadýmání nemusí být nutným následkem konzumace luštěnin. Důležitá je správná úprava před konzumací a dodržování pitného režimu.
  9. Luštěniny se postarají o pestrý jídelníček. Řada Bonduelle Vapeur využívá speciální metodu upravování na páře. Díky tomuto způsobu zpracování si luštěniny zachovají všechny své živiny, chuť i barvu.
  10. Luštěniny jsou šetrné k životnímu prostředí.
Foto: bonduelle.cz
Luštěniny Bonduelle na náš stůl přinesou nejen vitaminy a minerály, ale i spoustu barev

Jsou superzdravé! Tak proč je nejíme?

Luštěniny nepatřily právě k oblíbeným ingrediencím našeho jídelníčku. Naštěstí se jejich spotřeba v ČR v posledních letech zvyšuje. Za rok 2021 činila tato spotřeba 3,6 kg na obyvatele. Proč jim nevěnujeme zaslouženou pozornost? Existují v zásadě tři hlavní důvody:

  1. Do prvního důvodu řadíme „zaryté odpůrce“ luštěnin, kterým luštěniny vyloženě nechutnají.
  2. Ve druhé skupině se nacházejí všichni, kdo luštěniny nejedí pouze z toho důvodu, že se obávají nadýmání.
  3. Třetí skupinu tvoří jednotlivci, kteří sice mají luštěniny v oblibě, ale jednoduše na ně ve stravování zapomínají nebo se jim zdá jejich příprava příliš náročná (konzervované luštěniny od Bonduelle si už kupujete zpracované, takže si je můžete dát kdykoli na ně zrovna dostanete chuť).

Dobrá zpráva pro všechny, kteří se našli ve druhém bodě. Luštěniny namočte. Snížit nadýmání totiž pomáhá především správná příprava luštěnin. To znamená jejich dostatečně dlouhé namáčení, slití této vody a doplnění vodou čerstvou. A navíc – namáčení není důležité jen proto, aby plody nabobtnaly a daly se lépe uvařit a strávit. Tímto procesem se také eliminují tzv. antinutriční látky, které zhoršují vstřebatelnost důležitých živin.

Jak pomáhají našemu zdraví?
Červené fazoleMají nízkou kalorickou hodnotu, přesto skvěle zasytí a dodají energii. Skvělý zdroj rostlinné bílkoviny a vlákniny.
Zelené fazolkyJejich pravidelná konzumace dodá tělu množství minerálů pro krásnou pleť a silné kosti.
CizrnaObsahuje velkou dávku vitaminu B6, který je důležitý pro psychickou pohodu a radost ze života. Velmi dobře působí také na imunitu, nervovou soustavu, cévy, kosti a trávicí ústrojí.
ČočkaMá blahodárný vliv na kardiovaskulární systém díky vysokému obsahu vlákniny, kyseliny listové a hořčíku. Obsahuje železo a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Bílé fazoleObsahují velké množství rostlinných bílkovin pro tvorbu svalové hmoty i zdravého hormonálního systému. Díky spoustě minerálních látek a antioxidantů chrání naše buňky před poškozením oxidačním stresem při velké sportovní zátěži.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám