Hlavní obsah
Seznam Advertorial
Článek

František Jungvirt je sklářský výtvarník, designer a malíř skla. Za své výtvory sbírá ocenění po celém světě, vystavuje v Londýně, Paříži i New Yorku. Jeho dosavadní úspěchy ocenil i magazín Forbes, který jej zařadil do letošního výběru 30 pod 30. S Františkem jsme si povídali o začátcích jeho umělecké tvorby, o jeho vztahu k řemeslu, o tom, co dělá ve voze na svých častých cestách za sklářskými mistry, a také o tom, čím ho jeho DS automobil nedávno překvapil.

Čím se inspirujete při své tvorbě?

Častokrát se inspiruji přírodou, která mě fascinuje. Pocházím ze Šumavy. Kvůli studiu vysoké školy jsem se odstěhoval do Prahy a myslím si, že mi ta příroda schází a možná je to důvod, proč mě tak zajímá. Rád ji až vědecky zkoumám, svůj bakalářský i diplomový projekt jsem věnoval různým druhům hmyzu. Můj dědeček byl brusič skla, otec je truhlář a to mě jistě formovalo k tomu, že mám k řemeslu kladný vztah a ovlivnilo to mou tvorbu. Vycházím z lokální tradice skla, ale snažím se ji dělat moderně.

Když zavzpomínáte na své studium, jak přispělo k tomu, že jste se stal celosvětově úspěšným sklářským výtvarníkem a designérem?

Na střední škole v Třeboni jsem vystudoval obor sklomalba a následně na pražské UMPRUM jsem se stal absolventem ateliéru skla pod vedením sochaře Ronyho Plesla.

Foto: Seznam Brand Studio / Klára Zamouřilová
František Jungvirt ve svém showroomu, kterým si splnil jeden ze svých snů

V Třeboni to bylo hlavně o řemesle, studium bylo zaměřené spíše na zušlechťování skla, to znamená broušení a rytí, a na malbu. Já jsem studoval malbu, ale zajímaly mě samozřejmě i ty další techniky. Stal se ze mě dobrý řemeslník, ale měl jsem potřebu pokračovat dál. Studium na vysoké škole mě naučilo navrhovat tvary, dokážu zhmotnit své myšlenky, spojit je s malbou na sklo. Mám možnost se zabývat celou tou tvorbou do hloubky. V mém případě už nejde jen o dekor, ale o to, že celý objekt, který vytvořím, má nějaký hlubší význam a je nositelem příběhu.

Na jaké úrovni jsou Češi v oboru, kterým se zabýváte?

Podle mě je české sklo silné díky studeným technikám, což je právě to broušení, rytí, malba. V tom celosvětově vynikáme. Výtvarníci ze světa k nám jezdí realizovat své věci, protože tu máme velmi šikovné řemeslníky, kteří tyto techniky ovládají. Při tvorbě svých děl postupuju tak, že navrhnu tvary, které nechám vyrobit, a následně sklo dotvořím nebo nechám dotvořit různými dalšími technikami. Bez šikovných řemeslníků bych se neobešel.

Umění, které by se mělo předávat po generace

„Tohle se velmi povedlo. Díky zručnosti řemeslníků se podařilo zrealizovat návrh, kdy ze skla realisticky modelujeme zvířata a ještě za tepla je lepíme na můj design. Je to složitá technologie, na které spolupracuji s panem Štefánkem, což je moc šikovný řemeslník z Desné. Těší mě, že máme v Česku takto schopné lidi, kteří jsou ochotní mi pomoci plnit moje sny.

Trápí mě, že tihle fachmani jsou mnozí už v předdůchodovém věku a nemají vlastně, komu své znalosti předat. Rád bych využil této příležitosti a aspoň trochu apeloval na rodiče, aby se nebáli řemeslných oborů a své děti na ně hlásili.“

Foto: Seznam Brand Studio / Klára Zamouřilová
Váza, která by bez dovedností sklářského mistra pana Štefánka z Desné nevznikla

Máte na svém kontě už mnoho výstav a ocenění. Vaše umělecké objekty, ale i design užitných předmětů poutají pozornost. Není tedy divu, že to s sebou přináší zajímavé spolupráce.

Ano, například v roce 2022 jsem se na designové výstavě Czech Design Week seznámil se zástupci DS Automobiles. Byl to začátek velmi plodné spolupráce. Například díky tomu vznikla série fotografií mých váz v prostředí showroomu DS a vozu DS 7. V roce 2023 jsme realizovali speciální limitovanou kolekci patnácti vázo-difuzérů. Jsou z uranového skla, jeho nažloutlá barva mi připomíná barvu motoru, tvary těch objektů zase evokují křivky vozů DS. Při jejich výrobě se pracuje s drahými materiály a i uranové sklo je unikátní.

V současnosti jezdíte DS 4, měl jste možnost vyzkoušet i jiné modely?

Vyzkoušel jsem tři modely a nakonec usoudil, že DS 4 je pro mě nejvhodnější. Jezdím denně a hodně, například do skláren, které jsou na severu Čech. Vyhovuje mi pohodlí, které mi DS poskytuje.

Foto: Seznam Brand Studio / Klára Zamouřilová
Své DS 4 si František Jungvirt nemůže vynachválit, využívá jej k cestám do svého showroomu nebo do sklářských dílen po Čechách

Co na svém voze kromě toho, že vám během jízdy poskytuje pohodlí, ještě oceňujete?

Pro někoho, kdo se zabývá designem a rád se obklopuje zajímavými věcmi, je důležité, aby i jeho auto odpovídalo jeho představám. DS automobily navrhují lidé, kteří mají cit pro design, pro materiály, je vidět vysoká řemeslná zručnost, precizní práce. Dlouho jsem hrál na hudební nástroje, mám vztah k hudbě a ta se mi v mém autě poslouchá opravdu dobře. Zastávám také názor, že vůz by měl svého majitele reprezentovat, což DS splňuje na jedničku. Je to auto, za které se nemusím stydět, ale zároveň nevzbuzuje nějakou nepříjemnou pozornost. Je luxusní, ale nekřičí to do světa, má v sobě francouzský šarm. Moje okolí mi říká, že se DS 4 ke mně hodí. Chtěl jsem, aby mě přesně vystihovalo, a to se i stalo.

Váš vůz je hybrid. Jakým způsobem tuto jeho vlastnost využíváte?

Elektrický pohon využívám hlavně ve městě. U mého showroomu v Košířích je nabíjecí stanice, takže se mi auto během toho, co pracuji, hezky nabije. Na svých cestách po Čechách kombinuju elektrický pohon s klasickým palivem.

Je něco, co vás na vašem DS překvapilo?

Nedávno to byl určitě ChatGPT. Přijde mi zajímavé, že už je tato funkce i v autě. Umělou inteligenci využívám třeba k tomu, že mi vyhledá zajímavá místa, která mohu navštívit na svých cestách. Nebo jednoduše nahlas vyslovím, že bych chtěl pustit něco od Madonny, a ono mi to samo něco vyhledá a pustí. Nemusím na nic klikat, mohu se v klidu soustředit na jízdu.

Letos jste se dostal do výběru mladých a úspěšných Forbes 30 pod 30. Gratulujeme!

Děkuji! Já úplně nejsem sběratelem cen, nejdu si za tím, ale vždycky mě to moc potěší. Jsem rád, když dostanu ocenění za design, a tohle je něco úplně mimo můj záběr. Cením si toho.

Máte nějakou metu, které byste chtěl v životě dosáhnout?

V minulém roce jsem měl metu – otevřít vlastní showroom. To jsem si splnil. Mne moje práce moc baví a stačí mi v uvozovkách to, abych něco do svého oboru přidal. Těší mě, že díky tomu, co dělám, může české sklo přežívat. Do budoucna bych si chtěl otevřít obchod v zahraničí. A ještě více spolupracovat s galeriemi.

František Jungvirt

Ve své práci nejčastěji využívá tradiční odkazy českého sklářství, kterým dodává nový výraz. S každým dílem se pak snaží posouvat technické a vizuální možnosti oboru. Mezi charakteristické znaky jeho práce patří nejen hra s tvary, ale také s barvami či ručně malovanými motivy.

Vedle designu užitných předmětů se věnuje tvorbě uměleckých objektů, instalací a omezených sérií ze skla. V jeho portfoliu se vyskytují designové vázy určené k běžnému užití i umělecké objekty plné fantazie.

František Jungvirt je součástí uměleckých platforemMichelangelo Foundation, Northlands Creatives a Erria Creatives.

Od roku 2020 je uměleckým ředitelem sklářské značky KLIMCHI.

V současnosti tvoří pod vlastní eponymní značkou františek jungvirt.

Foto: Seznam Brand Studio / Klára Zamouřilová
František Jungvirt

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám