Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jeho profesionální kariéra byla spojena s největšími hereckými hvězdami: Robert Redford, Pierre Richard, Lewis Collins, kterého diváci znají hlavně jako Bodieho z britského seriálu Profesionálové. Mladší ročníky si ho vybaví i jakožto Morfea ve sci-fi sérii Matrix, kterého hrál Laurence Fishburne.

Sice se při práci nesetkávali, propůjčil jim ale svůj hlas v dabingovém studiu. Patřil přitom k těm, bez nichž si český divák neumí postavy ze zahraničních filmů a seriálů vůbec představit.

Foto: ČTK / NOSEK Josef, Profimedia.cz
Byl vynikající dabér a natočil i mnoho rozhlasových her.

Petra Olivu (†75) ale samozřejmě znali čeští diváci i „osobně“. V poslední době třeba jako představitele Gustava Kaliny ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, zahrál si ale v mnoha dalších seriálech, od Majora Zemana přes Sanitku až po Pojišťovnu štěstí. Kromě toho se objevoval ve filmech, televizních inscenacích a pohádkách.

O Redforda se musel podělit

Z bohaté filmografie Roberta Redforda (87) zprostředkoval Oliva českým divákům ty největší trháky. Třeba krimi komedii Podraz nebo nesmrtelný western Butch Cassidy a Sundance Kid. I na ostatní dabéry se ale dostalo. Třeba proto, že starší verze pro kina si později nechávaly předabovat televize.

Redfordova Sundance Kida například pro Novu namluvil Pavel Soukup, jehož jméno figuruje na titulcích českých verzí Redfordových snímků nejčastěji. Pro Primu se třeba postaral o hlas Velkého Gatsbyho. Za toho ovšem v kinech svého času hovořil Marek Vašut. Snímek Všichni prezidentovi muži zase Oliva daboval pro HBO, zatímco MGM si na to najala Petra Gelnara.

Petr Oliva vystudoval herectví na DAMU (1964), vojenskou službu pak absolvoval v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1964-1966), načež nastoupil do svého prvního angažmá v Divadle J. Průchy v Kladně (1966-1972). Na dvacet let pak zakotvil v pražském Divadle E. F. Buriana (1972-1991).

Zprávu o jeho smrti posléze vydalo Divadlo Radka Brzobohatého, kde hostoval. Zemřel 9. února 2019, jen pár dní před svými 76. narozeninami. Oslavil by je na Valentýna, 14. února.

Foto: Herminapress
V Divadle Radka Brzobohatého hostoval např. v Kleci bláznů

Olivovu nečekanou smrt tehdy okomentovala na sociální síti i jedna z jeho bývalých manželek Regina Rázlová (76): „Vzpomínka na Petra Olivu: Byli jsme mladí… velmi jsme se milovali. Z lásky jsme měli a máme báječnou a talentovanou dceru… prožili jsme spolu kus krásného života. Jsem za to osudu a Petrovi pokorně vděčná. Je mi moc smutno, že odešel.“

Foto: Milan Malíček, Super.cz
Jednou z jeho manželek byla i herečka Regina Rázlová.

Jako manžel nahradil Petra Štěpánka

Petr Oliva ovšem nepatřil k nejvěrnějším partnerům. Ženatý byl celkem čtyřikrát a jeho manželství na sebe navazovala víc než plynule. Spíš se tak nějak prolínala. Byl také trojnásobným otcem.

S Reginou se poprvé setkal během angažmá v kladenském divadle. Byl tehdy ženatý, ale vzájemná přitažlivost byla silnější než manželský slib, takže se kvůli krásné, tehdy ani ne třicetileté herečce rozvedl. „V životě jsem narazila většinou na muže, na něž nebylo spolehnutí. Byli i nevěrní, šmejdi, a já byla většinou poslední, kdo na to přišel,“ prohlásila později Rázlová o svých dvou osudových manželských svazcích.

První manžel, kolega Petr Štěpánek (75), ji po půlroce opustil kvůli režisérce Vlastě Janečkové (†77). Druhý muž, Petr Oliva, ji prý začal podvádět pár let po svatbě. Od rodiny nakonec odešel krátce po narození dcery Adély, která se později stala úspěšnou malířkou.

Sázka na další rozvod nevyšla

Čtvrtou Olivovou manželkou se stala další kolegyně z herecké branže, Dagmar Čárová (65). Poznali se v Déčku, tedy v Divadle E. F. Buriana. Po jejím boku se Oliva dokázal konečně zklidnit.

Foto: Herminapress
Manželství s Dagmar Čárovou trvalo přes třicet let až do jeho smrti.

„V divadle se uzavíraly sázky, jak dlouho spolu vydržíme. Organizovala je Milena Dvorská. A vidíte, už jsme spolu víc než třicet let,“ řekla Čárová (recepční Marie ze seriálu Policie Modrava, která na obrazovce stále hledá toho pravého) krátce před Olivovou smrtí pro idnes.cz.

Když ovdověla, nikdo další už se po jejím boku neobjevil, přestože i po šedesátce patří k velmi atraktivním ženám. „Myslím si, že se to jen tak nestane. Mám výborného parťáka, taky Petra Olivu a je mu pět. A je boží! Je to můj vnouček,“ prozradila před časem super.cz.

Související témata:
Petr Oliva
Dagmar Čárová

Reklama

Další články

Načítám