Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jedné listopadové noci roku 1981 zmizela nádherná herečka Natalie Wood (1938–1981) v chladných vodách poblíž ostrova Catalina v losangeleském zálivu. Kolem její nečekané smrti se okamžitě vynořilo velké množství spekulací a dodnes není jisté, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo o vraždu.

Jachtař Paul Miller kotvil v neděli 29. listopadu v malém přístavu v Catalině a v 1:15 h ráno přijal rádiové hlášení. Přicházelo z lodi Splendour, jež patřila herci Robertu Wagnerovi (*1930) a plavila se v Millerově blízkosti. Hlas, který se linul éterem, byl poměrně klidný – oznamoval, že z paluby zmizel jeden člen posádky.

Pobřežní hlídka se na místo dostala ve 3:30 ráno. V 7:40 objevila na hladině ve dvoukilometrové vzdálenosti od jachty Splendour červenou skvrnu – lidské tělo plovoucí na břiše. Záhy bylo zjištěno, že jde o 43letou pohřešovanou členku posádky lodi Splendour, herečku Natalii Wood, jež byla manželkou herce Roberta Wagnera.

Kráska rusko-ukrajinského původu s velkýma očima a něžnou tváří diváky okouzlila v mnoha úspěšných filmech, mj. Rebel bez příčiny (1955), West Side Story, Třpyt v trávě (oba 1961) nebo Velké závody (1965).

Vdovec Robert Wagner vypadal zničeně. Při vyšetřování uvedl, že s manželkou a přáteli, včetně herce Christophera Walkena (*1943), byli v sobotu 28. listopadu v restauraci Doug´s Harbor Reef, kde vypili větší množství šampaňského. Naposledy si připili asi ve 22:15 a pak se Wagner s manželkou a Walkenem vydali na člunu k jachtě. Wagner se šel na lodi převléknout a svou ženu viděl živou naposledy asi ve 23 hodin.

Pitva byla provedena 30. listopadu. Lékaři objevili na hereččině těle četná zranění, mj. deseticentimetrový řez na pravém zápěstí, pohmožděninu na levém zápěstí a také hematom na koleni. Zraněna byla Natalie Wood i vzadu na krku. Nic z toho ale nebylo příčinou úmrtí. V krvi měla i určité množství alkoholu, jež mohlo vést ke ztrátě rovnováhy a pádu přes palubu. Lékař, který provedl pitvu, se domníval, že herečka chtěla nastoupit do člunu a uklouzla. Váha jejích vlněných šatů ji táhla ke dnu a ona jako velmi špatný plavec, resp. spíše neplavec, nebyla s to dostat se na loď. Následovalo podchlazení a utonutí…

Tolik tedy oficiální verze. Jenže říkalo se, že Christopher Walken nebyl jen rodinný přítel, ale také milenec Natalie Wood a Robert Wagner se rozhodl, že si s nevěrnou ženou vyřídí účty. Na jachtě tak prý došlo k roztržce, a to nejen mezi manželským párem, ale také mezi Wagnerem a Walkenem. Říkalo se rovněž, že Wagner po manželčině pádu do vody slyšel údajně její volání o pomoc a nechal je bez povšimnutí. Hereččina sestra Lana Wood zase poukazovala na to, proč by její sestra lezla uprostřed noci sama na člun, když neuměla plavat a bála se hloubky. Těch nejasností tam bylo víc – mimo jiné dosud nebylo uspokojivě vysvětleno, proč Wagner zalarmoval pobřežní hlídku až několik hodin po manželčině zmizení.

Vyšetřování bylo proto v roce 2011 obnoveno, a i když už moc dalšího světla do případu nevneslo, v roce 2012 přepsal šéf okresu Los Angeles úmrtní list Natalie Wood a změnil příčiny její smrti z „náhodného utonutí“ na „utonutí a další nezjištěné okolnosti“.

Související témata:
Natalie Wood

Reklama

Další články

Načítám