Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kostýmní veselohra Počestné paní pardubické (1944) vznikla pod režijní taktovkou zkušeného Martina Friče (†67). Díky jeho mistrovství má stále co říct i současnému divákovi – některé možná překvapí, že byla natočena před 80 lety.

Původně se přitom jednalo o divadelní hru, kterou v roce 1940 napsal k oslavám 600 let od založení města Pardubic zdejší rodák dramatik a novinář Karel Krpata. Ve městě perníku měla také svou premiéru, a to na ochotnických prknech. Vzhledem k tomu, že byla velmi úspěšná, se záhy poté objevila i v repertoáru Divadla na Vinohradech v Praze. „Mluvilo se o ní všude, každý o ní pěl chvály, tak jsem se na ni zašel podívat a byl nadšen. Říkal jsem si, že by byla věčná škoda tuto hru nezfilmovat,“ zavzpomínal později režisér Frič.

My jsme ti „lepší“

Film tak trochu evokuje slavný Cech panen kutnohorských (1938). Humornou formou staví na pomyslný pranýř sobectví, falešnou morálku, pletichy a pokrytectví „počestných“ paniček a do kontrastu k nim „osoby snížené“: rozvážného mistra popravčího a jeho lepou hubatou ženušku Rozinu.

Film má historické jádro a opírá se o skutečné postavy dějin Pardubic: mistra popravčího Zelingera, purkmistra Martina Ignáce Kutnohorského a podivínskou hraběnku Terezii Eleonoru Ugartovou. Ve filmu si je zahráli František Smolík (†81), Jaroslav Marvan (†72) a Terezie Brzková (†91).

Velké hvězdy i v malých rolích

Za povšimnutí stojí početný herecký soubor sestavený z předních osobností českého divadla. Krásnou a hubatou Rozinu ztvárnila Jiřina Štěpničková (†73). Vedle ní se objevila celá plejáda dalších velkých hereckých hvězd té doby: Zita Kabátová (†99), Jindřich Plachta (†52), Gustav Nezval (†90), František Filipovský (†86), Meda Valentová (†75) či Jára Kohout (†89). Obsazení herců i do malých rolí je uchránilo od hrozícího pracovního nasazení.

Vedle těchto dobře známých tváří se ve filmu objevila i režisérova vyženěná dcera Marta Fričová (†78) v roli Aninky. Malou roli si zde střihla také Dana Medřická (†62).

Kabátová si znovu zahrála až po 25 letech

Jindřich Plachta natočil v roce 1944 celkem šest celovečerních filmů, ve kterých měl samé stěžejní role. Přestože měl obavy, zda všem svým nasmlouvaným závazkům dostojí, nakonec to zvládl s bravurou.

„S Jindrou Plachtou byla vždycky radost hrát. Byl vynikající, trochu samorost, ale strašně lidskej. Film Počestné paní pardubické se velmi povedl. Hrála jsem tam proradnou hraběnku, která ukradne šperky,“ vyprávěla Zita Kabátová.

„Měla jsem tmavou paruku, abych nebyla k poznání. Režisér Frič před natáčením řekl: ‚Musí to hrát někdo, komu nebudou lidé věřit, že by toho byl schopen.‘ Já jsem se do té doby objevovala spíše v postavách typu ‚milostpaní, rukulíbám‘, takže jsem to hrála s velkou chutí a radostí.“ Za zmínku stojí, že pro Zitu Kabátovou byly Počestné paničky pardubické na dlouhých 25 let posledním snímkem, který natočila.

Zajímavé je, že film, který běží na Prima Max, patřil k nejdražším snímkům své doby. Nešetřilo se prý vůbec na ničem. Jen na honoráře hercům šlo 870 tisíc korun, materiál vyšel na 291 tisíc, výprava na 550 tisíc… A například ateliér a laboratoř stály 2,83 milionu.

Související témata:
Film Počestné paní pardubické

Reklama

Další články

Načítám