Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dominiku, -niku, -niku, ty jsi sám jak poustevník, já hříšnou duši mám, můžeš zázrak udělat, když mě budeš míti rád, peklo, ďábla překonám… Když se tahle píseň v roce 1964 u nás ozvala poprvé z rádia, mužská část posluchačů by kvůli sexy hlasu její interpretky Judity Čeřovské (†72) ten zázrak moc ráda udělala.

Bylo jim přitom jedno – nebo o tom spíš neměli ani tušení –, že píseň původně oslavovala zakladatele dominikánského řádu, jmenovala se Dominique a napsala ji „zpívající jeptiška“ Jeanine Deckersová. Sestra s řeholním jménem Luc Gabriel ji složila jako vánoční dárek pro matku představenou a nahrávka byla nejdřív k dostání jen v klášteře.

Velmi světskou variaci na odvěké téma lásky pozemské a všednodenní, zahrnující i praní košil, udělala z originálu textařka Jiřina Fikejzová (†93). Pro Juditu Čeřovskou znamenal malý zázrak už samotný fakt, že se toho vůbec dožila.

Kariéru přerušila tragická nehoda

Pěveckou dráhu začala až ve 27 letech, jako vdaná žena a matka dvou dětí. Tenkrát se umístila druhá v pěvecké soutěži Hledáme mladé talenty a začala zpívat v pražské Alhambře. Vyrážela ale také na umělecké zájezdy.

Z jednoho z nich, který ji zavedl do Strakonic, se v roce 1959 vracela s Josefem Zímou a dalšími kolegy. Zímu tehdy ještě neživila dechovka, ale pop, navíc zažil raketový vzestup popularity díky pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Měla premiéru téhož roku, zahrál si v ní luzného prince.

Jako bývalý člen Armádního uměleckého souboru zpíval ve Strakonicích vojákům. Řídil auto, postihl ho mikrospánek a vůz narazil do stromu. Jeden ze spolucestujících zemřel, Zíma, Čeřovská a další žena utrpěli těžká zranění. Judita měla mimo jiné rozdrcenou pánev, hrozila jí amputace nohy a přišla o ledvinu. To jí na delší čas znemožnilo pokračovat v kariéře a nakonec – o mnoho let později – to pro ni stejně mělo fatální následky.

„Dostal jsem vojenského prokurátora, tříletý podmíněný trest, zákaz řízení a povinnost uhradit škody a léčebné výdaje. Tři roky mi sráželi dvě třetiny z platu,“ svěřil se později Josef Zíma, král české dechovky, kterému bylo tehdy 27 let.

Já Zímu zničím!

V době nehody byla zpěvačka vdaná za právníka Vladimíra Čeřovského, syna předválečného advokáta. Juditu si vzal těhotnou: do jiného stavu přišla se známým hokejovým obráncem, mistrem světa v letech 1947 a 1949.

„Jmenovat ho nebudu. K Juditě se zachoval špatně,“ nechal se po letech slyšet Juditin pozdější přítel, jazzman Ivan Smetáček. „Obvinil ji z nevěry, řekl ,Bůhví, s kým to máš‘, a pak se na tenisovém kurtu chlubil, jak se ‚problému‘ lehce zbavil. Judita s ním pak už nikdy nepromluvila a ani nevymáhala alimenty, strašlivě ji ranil.“

Věhlasnému advokátovi učarovala natolik, že její dceru Brigittu, která se zanedlouho narodila, adoptoval. Když k ní po dvou letech, v roce 1954, přibyl ještě syn Ivan, byli šťastní. Proto se po tragické nehodě nechal slyšet, že Zímu zničí. Tříletá podmínka pro něj asi nebyla dostatečnou satisfakcí…

Na co nestačila justice, obstaraly „boží mlýny“. Zímova manželka Eva Klepáčová (†79) neunesla tlak a pokusila se o sebevraždu skokem z okna jejich vinohradského bytu. Utrpěla vážná zranění, především nohou, na které dopadla.

Kariéra v Německu i zámoří

Judita Čeřovská se narodila před 95 roky, 21. dubna 1929, v Mostě. Otec byl Čech, matka Němka. Mluvila německy, anglicky a francouzsky, takže po maturitě začala pracovat jako cizojazyčná korespondentka v podniku zahraničního obchodu Centrotex. Tam ovšem chybným zaúčtováním způsobila velkou finanční ztrátu, takže dostala okamžitou výpověď. Potom se uchytila jako sekretářka.

Coby zpěvačka později doplácela na to, že se nikdy plně neprofesionalizovala. Kromě Jiřiny Fikejzové neměla stálé „dodavatele“, kteří by se jí starali o repertoár. Mnohem populárnější se stala v německy mluvících zemích, v bývalé SRN pravidelně koncertovala a měla i své stálé televizní pořady.

Společně s Karlem Gottem, Hanou Hegerovou a Josefem Lauferem vystupovala na světové výstavě EXPO 67 v kanadském Montrealu v pořadu Pop stars of Prague. Američtí hudební manažeři jí nabízeli zajímavá angažmá v zámoří, ale všechny nabídky nakonec hlavně z rodinných důvodů odmítla.

Jedna ledvina nestačila

Po více než 40 letech ji dostihly následky dávné tragédie na silnici. Nádorové onemocnění si vynutilo operaci ledviny, která jí tehdy zbyla. Přestože evoluce prozíravě zařídila, že je tento orgán v našich tělech uložen jako párový, ona už svou „rezervu“ neměla.

Judita Čeřovská zemřela 9. října roku 2001 v Praze ve věku 72 let. „V jejím hlase bylo mnoho erotického. Když jsem začal zpívat, měl jsem to štěstí, že jsem na svém prvním zahraničním turné mohl doprovázet právě ji,“ zavzpomínal na ni tehdy Karel Gott pro idnes.cz.

Související témata:
Judita Čeřovská

Reklama

Další články

Načítám