Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jednu z postav, které si v životě zahrál, opravdu upřímně nesnášel. Právě v souvislosti s ní si ho ale dodnes většina lidí vybaví „na první dobrou“.

Přestože ztvárnil téměř 200 filmových a seriálových rolí, pro většinu národa byl Ilja Prachař (†81) zaškatulkován jako hamižný Trautenberk z Krkonošských pohádek. A to mu vadilo až do smrti.

Foto: Ivan Minár, Pressdata
Ilja Prachař jako Trautenberk ve večerníčku Krkonošské pohádky

„Až se stane a nebudu mezi vámi, zakazuji vám, abyste o mně psali jenom jako o Trautenberkovi,“ prohlásil krátce před smrtí. „Copak jsem neodehrál kvalitnější role?“ Ale co naplat, když se ten Večerníček tak povedl a dokázal oslovit už tolik generací dětí i jejich rodičů.

„Mockrát se stalo, že jsme byli u dědy na chalupě a chodily se na něj koukat cizí rodiny,“ prozradil jeho vnuk Jakub Prachař (40). „Rodiče za plotem svým dětem ukazovali, jak vypadá ten Trautenberk. Děda je posílal rovnou do pr......“, píše web csfd.cz.

Zahrál si s manželkou, nikdo ji ale neviděl

Jakub Prachař je mimochodem zatím posledním reprezentantem rodinné dynastie, ze které pocházejí herci, herci a zase herci. I když Jakub byl také úspěšným muzikantem – na hit kapely Nightwork s názvem Tepláková souprava, v němž s Vojtou Dykem „házeli koule doprava“, se dá stěží zapomenout. Dnes se nejčastěji objevuje jako profesionální televizní soutěžící.

Foto: photo:Petr Kozlik, Super.cz
Iljův vnuk Jakub Prachař je zatím poslední z herecké dynastie Prachařů.

David Prachař (65), generační mezičlánek, je profesi věrnější. Dodnes na obrazovkách šéfuje ostříleným kriminalistům. Navíc drží rodinnou linii i v tom, že kráčí životem po boku hereckých kolegyň – nejdřív Dany Batulkové, později Lindy Rybové. To Jakub nerespektoval a uzavřel sňatek s Agátou Hanychovou. Ještě má ale čas to napravit. Je šťastně rozvedený a přítelkyně Sara Sandeva by do rodinného schématu určitě zapadla lépe.

Foto: Jan Handrejch, Super.cz
Herec David Prachař

Hereckou partnerku měl totiž i Ilja Prachař. Jeho životní láskou byla o třináct let mladší Jana Prachařová, rozená Kalistová. Po manželově boku si dokonce zahrála, i když ztvárňoval nenáviděného obtloustlého feudála z Krkonoš. Její tvář si ale v této souvislosti žádný divák nevybaví. Jako loutkoherečka totiž vodila prostořekou sojku.

Díky za každé nové ráno!

Ilja Prachař se narodil před 100 lety, 30. dubna 1924 v Malenovicích u Zlína do rodiny úředníka zdravotní pojišťovny. Vystudoval reálné gymnázium, pak byl „totálně nasazen“ v Baťových závodech. Uvažoval o studiu medicíny, ale během vojny v letech 1945–1947 se stal členem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého a rozhodl se pro herectví.

Vystřídal divadelní angažmá ve Zlíně (1947–1952), v Ostravě (1952–1954), v Divadle S. K. Neumanna v pražské Libni (1954–1959) a v Divadle na Vinohradech (1959–1991). Pak ho postihla mozková mrtvice a vyslechl si i další děsivou diagnózu: nádor v hlavě.

Podstoupil operaci, při níž mu selhávaly orgány. Čtyři dny bojoval o život. Z nejhoršího se nakonec dokázal dostat. Od té doby si vážil každého nového rána. Že musel skončit s herectvím, mu vlastně nevadilo, jak opakovaně zdůrazňoval.

Dožil na chalupě, sousedem byl Gott

„Byla to hezká léta a nádherná profese, ale bylo toho dost,“ hodnotil svou kariéru. „Divadlo jsem nikdy nežral, všechno má své meze a každý člověk by měl dělat i něco víc než své řemeslo. Třeba se sebevzdělávat. Konečně jsem přečetl celou knihovnu. Nestýská se mi. Člověk si musí umět říct dost a teď končím. Bylo to dobré jak pro mě, tak pro divadlo. A myslím, že by mělo takhle umět skončit i pár mých kolegů. Vždyť se na tom jevišti nebo před kamerou doslova mučí. A kdo se na starce má chuť dívat, notabene, když jim to nehraje,“ prohlásil v rozhovoru pro deník Blesk v roce 2003, kdy si dopřával rekonvalescenci na své milované chalupě v Doubici na Děčínsku.

Že je to opravdu hezké místo k žití, dokázal mimochodem i Karel Gott (†80), který si tam na sklonku života nechal postavit roubenku.

Ilja Prachař si svých nových rán užíval ještě dva roky. Zemřel 10. srpna roku 2005. Poslední hodiny života strávil na interně pražské vinohradské nemocnice. „Poslední slova, která mi Ilja řekl, byla: ‚Jsou tu moc hezký sestřičky, tak jdi domů a neměj o mě strach,‘,“ vzpomínala manželka Jana.

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia, Profimedia.cz
Ilja Prachař s manželkou Janou na chalupě v Doubici

I když by se mu to možná nelíbilo, přinejmenším jako Trautenberk žije dál.

Související témata:
Ilja Prachař

Další články

Načítám