Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

K herectví je potřeba především talent. Pokud ale nejde o pantomimu, hodí se i nějaká ta rekvizita. Třeba lebka, bez ní by se Hamletovi jeho slavný monolog odříkával těžko. Rekvizity ve filmech ale často vůbec nevnímáme. Nebo ano?

1. Dvojice mužů zákona – českoamerický soukromý detektiv Nick Carter a C&K policejní komisař Ledvina v závěrečných sekvencích komedie Adéla ještě nevečeřela pronásledují padoucha, který prchá v balonu. Carter se jej rozhodne sestřelit zbraní, jejíž dosud nevídaný vzhled komentuje slovy „dar přítele Lasera“. Když neuspěje, sáhne Ledvina k banálnějšímu, leč účinnému protileteckému prostředku. Označí jej za „dar přítele Messera“. Co to bylo?
2. Významné rekvizity, ilustrující sociální status jednotlivých postav, představují ve filmu Vrchní, prchni! motorová vozidla. „Inženýr Králík“, za kterého se před zvědavým sousedem pokoušel vydávat falešný vrchní Josef Abrhám, si z nelegálních výdělků pořídil luxusní vůz sovětské výroby VAZ 2105, předtím ale jako chudý knihkupec sužovaný alimenty jezdil:
3. U motorových vozidel ještě zůstaneme. Režisér Juraj Herz připravoval v roce 1981 svůj film Upír z Feratu s osvědčeným výtvarníkem Theodorem Pištěkem. Ten vytvořil i hlavní rekvizitu, závodní vůz Ferat Vampire RSR. Auto muselo hrát nejen ve statických scénách, ale také jezdit (na krev, samozřejmě). Proto Pištěk vytvořil svou kreaci z existujícího modelu. Vybral si pro to:
4. Rekvizita může být i živá. Když se ve filmu Císařův pekař vydali Jan Werich jako Rudolf II. a František Černý coby alchymista Scotta pod šibeniční vrch hledat Golema, vzali si na cestu „němou tvář“. Nečekalo ji ovšem nic dobrého. Podle návodu ji měli zabít, aby ve smrtelné křeči vytrhla ze země kořen mandragory. Tou rekvizitou byl:
5. Karel Fiala ve své životní roli obchodního cestujícího známého jako Limonádový Joe pálil v zájmu ochrany slabých žen a obchodních zájmů svého otce továrníka z revolverů zavěšených proklatě nízko. Jaké značce dával coby pistolník přednost?
Foto: Karel Ješátko, Profimedia.cz
6. Ve filmu Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky režiséra Václava Vorlíčka vyfasuje Jan Kačer univerzální zbraň maskovanou jako obyčejný budík. Jeho neobyčejné vlastnosti zahrnují:
7. Voskovec a Werich ve filmu Hej rup! obstarali na stavbu domu, kterou s kamarády dokončovali svépomocí v kolektivním duchu, obstarožní nákladní automobil. Kromě jiných neduhů se vyznačoval také silnými vibracemi za jízdy. Když naložili na korbu konve s mlékem, dovezli stlučené máslo. Říkali mu:
8. V Oscarovém filmu Kolja trpěl hudebník Louka v podání Zdeňka Svěráka za to, že po návratu ze zahraničního zájezdu, kde se setkal s bratrem-emigrantem, odpověděl v hlášení pro kádrováka do kolonky „o čem jste spolu hovořili“ lakonicky „celkem o h…ě, soudruhu Bláho“. Na svůj milovaný nástroj pak mohl hrát jen v krematoriu. Jaký nástroj to byl?
9. Jméno docenta Chocholouška z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!, se stalo synonymem pro pojem „psychiatr“. Když mu zřízenci do léčebny poprvé omylem přivezli zcela normálního „pacienta“, omlouval se s tím, že se to stává maximálně jednou za 10 let. Opakující se přehmaty u něj ale vyvolaly rostoucí agresivitu, až nakonec po posádce sanitky začal střílet. Z čeho?
10. Veledůležitou roli v Menzelově Ostře sledovaných vlacích hraje obyčejné razítko. Josef Somr jako výpravčí Hrdlička je otiskl Jitce Zelenohorské jako Zdeničce:
Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © Filmove Studio Barandov, Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Rekvizity

Reklama

Další články

Načítám