Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dnešní kvíz je zaměřen na osobnosti, které jsou všeobecně známé ve svých hlavních oborech působení, ale kromě nich slavily nemalé úspěchy i ve zcela odlišných činnostech než v těch, v nichž se proslavily. Víte, kdo vynikl ve dvou, v některých případech i ve více různých směrech? Zkuste si náš kvíz!

1. Na rozehřátí tu máme něco lehčího. Mnohonásobný vítěz soutěží v kulturistice Mr. Olympia a Mr. Universe, hlavní hrdina kultovního sci-fi filmu, guvernér Kalifornie a pokud by se místo jeho narození nenacházelo mimo území USA, tak podle některých průzkumů veřejného mínění by se stal i pánem Bílého domu. To může být jedině:
2. Od 60. do 80. let minulého století nebylo snad známější filmová dvojice než Bud Spencer a Terence Hill. Tito 2 velikáni stříbrného plátna spolu natočili bezpočet úspěšných filmů. Prvně jmenovaný býval však ve svém mládí i velmi dobrý sportovec, který svou zemi reprezentoval hned ve dvou sportech a byl i účastníkem Olympijských her. O které sporty se jednalo?
3. Zabrusme nyní trochu do politiky. Lubomír Zaorálek během své politické kariéry zastával mimo jiné funkci předsedy Poslanecké sněmovny, post ministra zahraničních věcí i ministra kultury. Ještě předtím, než se začal výrazně prosazovat na politické scéně, zanechal svou stopu i v televizní tvorbě, konkrétně v jednom seriálu, který ve své době sledovala, s trochou nadsázky, celá republika. O jaký seriál se jednalo?
Foto: Jan Handrejch, Super.cz
4. Tohoto muže má v povědomí většina lidí asi jako známého moderátora a baviče, který nejčastěji vystupoval ve dvojici se svým neméně proslulým kolegou. Kromě jiných oborů, kterým se věnoval, byl však také uznávaným konstruktérem létajícího stroje, který si na první pohled mnoho lidí může splést s vrtulníkem – vírníku. O koho z následující trojice se jedná?
5. Kdo by neznal „otce“ Rudy Pivrnce, vynikajícího kreslíře a ilustrátora Petra Urbana. Ten se však mimo to prosadil i v jiném oboru, než je znám dnes:
6. Jaromíra Nohavicu zná u nás asi každý, stejně tak jeho písně, jako například Ladovská zima, Kometa nebo Sarajevo. Kromě psaní textů, skládání hudby a zpěvu se mu povedlo vyniknout i v jedné jeho zálibě, ve které se stal v roce 1997 dokonce mistrem republiky. Tipnete si, o co se jednalo?
Foto: Michaela Feuereislová
7. Vlasta Burian je právem označován jako král komiků. Hlavní hrdina bezpočtu komedií byl ve svém mládí však i velmi dobrým sportovcem. Byl to:
8. Povolání pornoherečky zjevně nemusí být stigmatem, které by bránilo dotyčné uspět v politice i na vysoké úrovni. Která z níže uvedených postav byla skutečně zvolena do parlamentu své země?
9. V 80. letech vycházející hvězda hudební scény, jeden z nejpopulárnějších a v kategorii -náctiletých asi nejpopulárnější zpěvák v ČSSR, jehož hity Tričko, Škola v přírodě nebo Kdo ví okupovaly nejvyšší příčky hitparád. Dnes soudce Nejvyššího soudu. Kdo je tímto mužem úspěšným ve dvou naprosto odlišných oborech?
10. Za multitalentovaného člověka lze rozhodně považovat i skvělého filmového i divadelního herce, manžela herečky Jany Hlaváčové, Luďka Munzara. Že exceloval nejen v herectví, ale i v dabingu, asi není překvapivé. Měl však nadání i pro jiné obory. Která z následujících možností však není pravdivá?
Foto: Michaela Feuereislová

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám