Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V dnešním kvízu zavzpomínáme na osobnost Miloslava Šimka, jednu z nejvýraznějších postav české politické satiry. Jak dobře znáte jeho tvorbu? Předveďte se!

1. Na letošní únor připadlo smutné výročí úmrtí skvělého humoristy, satirika, spisovatele i příležitostného herce. Před kolika lety Miloslav Šimek naposledy vydechl?
2. Velkou popularitu mu přinesla i rubrika, ve které vtipně a stručně odpovídal na otázky, které mu korespondenčně pokládali čtenáři jednoho časopisu. Tato rubrika se jmenovala Pedagog ve výslužbě a vycházela od roku 1972 v časopise:
3. Za svůj profesní život vystupoval Miloslav Šimek s vícero partnery, my se však ptáme, kdo byl ten první opravdu významný, se kterým se seznámil při přípravě kabaretu Polotrapno v roce 1960 a později spolu přišli i do divadla Semafor?
4. V osmdesátých letech začala Československá televize vysílat hudebně-zábavní pořad se scénkami, ve kterém si už tehdy autoři dovolili humorně glosovat některé společenské poměry, jež tehdy v ještě socialistickém Československu panovaly. Tento pořad si získal ohromnou popularitu a některé scénky téměř zlidověly. Jak se tento pořad, ve kterém byl Slávek Šimek jednou ze stěžejních postav, jmenoval?
Foto: Profimedia.cz
5. Ačkoliv to nebyl hlavní obor jeho činnosti, zahrál si Miloslav Šimek i v několika filmech. Ve kterém z následujících filmů hrál?
6. Od roku 1995 vystupoval Miloslav Šimek se Zuzanou Bubílkovou v televizním pořadu S politiky netančím, kde spolu vtipně parodovali a komentovali českou i slovenskou politickou scénu. Na kterém televizním kanálu byl tento pořad vysílán?
7. Miloslav Šimek byl i autorem, respektive většinou spoluautorem několika knih. Název jedné z nich je: Povídky aneb...
Foto: Profimedia.cz
8. Kvůli špatnému kádrovému profilu se Miloslav Šimek nedostal na práva. Než se začal živit divadlem, pracoval mimo jiné jako:
9. V 60. letech dvacátého století byl Miloslav Šimek spoluzakladatelem divadelního, později zejména hudebního klubu, který sídlil ve Spálené ulici v Praze. Jak se tento klub jmenoval?
10. Miloslav Šimek pronesl i mnoho moudrých citátů. Který z níže uvedených však nevyšel z jeho úst?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Další články

Načítám