Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V dnešním kvízu zavzpomínáme na režiséra Karla Zemana, od jehož úmrtí uplynulo 35 let.

1. Začneme u jeho asi nejznámějšího díla, filmu Cesta do pravěku. Vzpomenete si, kdy byl tento na svou dobu převratný film natočen?
2. I druhá otázka se týká Zemanova nejznámějšího filmu. Víte, co bylo impulsem toho, že se čtyři kamarádi vydali na dobrodružnou cestu do pravěkých časů?
Foto: Profimedia.cz
3. Na tom, že svět nepřišel o tohoto významného režiséra, má velký podíl i jiný velikán české kinematografie, který ho objevil a přesměroval tím vlastně výhybku jeho života. O koho se jednalo?
4. Ve stejné době jako Karel Zeman u nás působil i jiný věhlasný režisér, který byl Zemanovým vrstevníkem a spojovalo je i místo, kde oba tvořili. Společně režírovali i krátký animovaně-hraný film Vánoční sen. O kterého ve svém oboru mimořádně úspěšného režiséra se jednalo?
5. Dalším Zemanovým veleúspěšným dílem je film Vynález zkázy, pojednávající o snaze zneužít velký objev inženýra Harta ve prospěch zla. Víte, kdo je autorem románu, na jehož motivy byl tento film natočen?
6. Roku 1961 spatřil světlo světa další ze Zemanových trháků, film na motivy předlohy Gottfrieda Augusta Bürgera, Baron Prášil. Koho si režisér vybral pro hlavní roli v tomto filmu?
7. V roce 1977 natočil Karel Zeman animovanou pohádku s hororovými prvky. Jak se toto dílo jmenovalo?
Foto: Profimedia.cz
8. Který z těchto známých českých filmů Karel Zeman nerežíroval?
9. Roku 1958 se konala pro Československo výjimečně úspěšná světová výstava EXPO v Bruselu. Součástí této výstavy byla i mezinárodní filmová přehlídka, ve které zvítězil film reprezentující Československo. O který film se jednalo?
10. Sláva Karla Zemana dosáhla takových výšin, že po jeho smrti vzniklo i Muzeum Karla Zemana. Kde se toto muzeum nachází?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Karel Zeman

Reklama

Další články

Načítám