Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Scenárista a dramaturg Jiří Procházka, který byl autorem ideového konceptu seriálu 30 případů majora Zemana a sám napsal jeho stěžejní díly, stvořil svého neohroženého kriminalistu s rysy agenta 007 proto, aby si za něj vyřídil účty s hlavními nepřáteli socialismu: západními imperialisty, církevními tmáři, máničkami a podvratnými živly vůbec. Tajně doufal, že se tak rehabilituje jako komunista vyhozený ze strany během normalizace a soudruzi ho vezmou zpět mezi sebe. Nevzali. Překazil mu to režisér Jiří Sequens, který i propagandistický paskvil natočil profesionálně a udělal z něj vesměs koukatelnou krimisérii. Schválně, jak dobře ji znáte?

1. Na první polistopadovou reprízu si ČT troufla až v roce 1999. Stejně to vyvolalo kritiku. Jak nasazení seriálu na „Kavkách“ hájili?
2. První díl seriálu začíná hned po válce. Odkud se Honza Zeman znal s Václavem Kalinou (Miloš Willig) a doktorem Veselým (ztvárněný Vladimírem Rážem), kteří posléze vstoupí do řad bezpečnostních sil, aby je Zeman následoval?
3. Svůj první případ řešil Zeman ještě jako civilista. Čí vraždu vyšetřoval?
4. Agent, přesněji agentka Stardust (Regina Rázlová) je nejschopnějším článkem české špionážní sítě v zahraničí. Ve dvacátém díle Modrá světla však umírá a zanechává za sebou otázku: zradila, nebo ne? Odpoví na ni tvůrci seriálu?
Foto: reprofoto 30 případů majora Zemana
5. Básník a představitel „kontrarevoluční“ kulturní fronty šedesátých let Pavel Daneš (Petr Štěpánek) je zadržen pro podezření z pokusu o vraždu šansoniérky, která stejně jako on vystupovala v poetické vinárně Konírna. Když si jej Zeman nechá přivézt z vazby k výslechu, začne mu Daneš recitovat báseň, kterou pro něj prý složil v žaláři. Zeman ho však usvědčuje z toho, že báseň ve skutečnosti nenapsal on, ale:
6. Jeden z nejslavnějších dílů nese název Mimikry. Ukazuje, že od dlouhých vlasů vede přímá cesta k divné hudbě, zahálce, drogám, únosům letadel a emigraci… Divákovi to má být jasné už z ústřední písně Bič Boží. Kdo napsal její text?
7. Skutečně kultovním se ale stal díl s názvem Studna. Pamatujete, jak zlověstně se v něm kýval starý Brůna? A to jsme my, nebožáci u obrazovek, ještě nevěděli, jaká hrůza se v té naší televizi doopravdy odehrála. Jak onen večer v seriálu popisuje mladý Brůna?
8. Jak se jmenovala železniční stanice, odkud se lidé vydávali napospas „pohraniční bestii“?
9. Co se po okupaci čili vstupu spřátelených vojsk do Československa stalo s Mirkem Stejskalem (Ladislav Mrkvička), který zradil Zemana, když proradně převzal jeho funkci?
Foto: Milan Malíček, Super.cz
10. V kterých českých lázních se odehrávají dokonce dva díly seriálu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám