Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Petr Šabach zaznamenal sérii v podstatě nesouvisejících postřehů, další Petr – tentokrát Jarchovský – je geniálním způsobem spojil do filmového scénáře. A ten dostal do rukou jistý Hřebejk, křestním jménem Jan. Naštěstí už ho nepustil. Vznikly tak Pelíšky, jeden z nejúspěšnějších polistopadových tuzemských filmů, který je už roky neoddělitelnou součástí Vánoc a i letos jej Česká televize vysílá na Štědrý den. Určitě je dobře znáte, ale pro jistotu si vás maličko vyzkoušíme.

1. Miroslav Donutil jako režimu oddaný, přesto v zásadě vlastenecký důstojník Československé lidové armády Šebek, bavil v rauši způsobeném vodkou Stoličnaja příbuzné ohnivou show, kterou pojmenoval:
2. Jiří Kodet hrál ve filmu Jindřicha Krause, perzekvovaného bývalého vojáka, který má zásluhy o vlast, ale také terorizuje celou rodinu. Vzpomenete si, jakou budoucnost viděl v odlitém olovu?
Foto: Ivan Malý, Česká televize
3. U lití olova ještě zůstaneme. Určitě si vybavíte scénu, kdy na Kodetovu filmovou dceru Jindřišku zvoní soused Michal Šebek v podání Michala Berana, zda by nešla ven. Otec na ni ale volá, že ještě nelili olovo. Že Jindřiška znechuceně pronese „olovo, volovo“, si jistě vzpomínáte. Víte ale, jak na to reaguje mladý Michal Šebek?
4. Vzpomínáte, jak Donutila/Šebka rozčílil plakát Micka Jaggera na nástěnce, kterou se právě chystal svěřit synovi? Na dotaz „Co je to tady za hnusnou máničku?“ mu syn odpověděl:
5. Než Eva Holubová jako učitelka bez partnera, která se snaží synovi najít vhodného tatínka, spočinula v náručí Jiřího Kodeta, měla techtle i mechtle s kolegou ze školy, progresivním pedagogem Jaroslavem Duškem. Pozvala ho dokonce na Štědrý večer do rodiny. S jakou nabídkou dorazil?
Foto: Ivan Malý, Česká televize
6. Rodina Šebkových neměla jen domácí nástěnku, ale také jídelníček na týden dopředu. A Sylvie Koblížková coby Uzlinka, filmová dcera Miroslava Donutila, při pohledu na vyvěšený jídelníček otráveně pronesla: „To máme zase rajskou?“ Její filmová maminka Simona Stašová ji ale vzala do kuchyně, otevřela troubu a pak proběhla jedna z následujících konverzací:
7. Simona Stašová jako maminka Šebková sice statečně sabotovala manželovy plánovací snahy, když ale našla pod stromečkem „nerozbitné“ skleničky, ocitla se v rozpacích. Jak přesně její filmový manžel básnil o těch, kteří tento zázrak vyrobili?
8. Ať už jste tipovali kterýkoli bratrský národ, soudruzi z NDR k eskalaci příběhu prokazatelně přispěli. Jejich přínos se projevil při rozbalování svatebních darů, mezi nimiž zazářily plastové lžičky. Při míchání horké kávy se příliš neosvědčily, takže došlo na kardinální otázku: Kde udělali soudruzi z NDR chybu?
Foto: Ivan Malý, Česká televize
9. V této souvislosti si nejspíš hned vybavíte také to, jak na nerozbitné skleničky reaguje babička v podání Stelly Zázvorkové. Neřeší, z jaké výšky se dají pouštět, ale čistě prakticky podotýká:
10. A nakonec hláška nejhláškovatější. Jiří Kodet v roli Jindřicha Krause si ulevil výkřikem:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám