Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Podle ankety, kterou v roce 2000 uspořádal Český rozhlas, to byl hit století. Navíc globální, i když tu písničku napsal český muzikant. V různých jazycích se ovšem lišily její názvy. Třeba podle dánského, který zní Hvor er min kope (v českém překladu Kde je můj pohár), byste ji určitě nepoznali, i když ji jinak znáte docela určitě.

Norská verze Ut i naturen (Venku v přírodě) by vám asi také moc nepomohla. Ale co třeba Roll out the Barrels, tedy Vyvalte sudy? S touhle písní na rtech osvobozovali mladí muži z U.S. Army Plzeň. Vrchní velitel spojeneckých expedičních sil v Evropě, generál Dwight Eisenhower, pozdější 34. prezident USA, prý dokonce prohlásil, že tenhle hit pomohl jeho vojákům vyhrát celou II. světovou válku.

Hnali přitom sviňským krokem příslušníky wehrmachtu, kterým tou dobou už moc do zpěvu nebylo, ale na tutéž melodii byli zvyklí si prozpěvovat Rosamunde…

Původně se jmenovala Modřanská polka a píseň to vlastně nebyla, protože neměla text. Na podzim roku 1927 ji složil tehdy 25letý Jaromír Vejvoda. „Když táta po svém otci převzal Vejvodovu kapelu, zdálo se mu, že má nedostatek skladeb, a tak si řekl, že zkusí něco napsat sám,“ vzpomínal na okolnosti vzniku světového hitu syn skladatele Josef Vejvoda. Sedm let se podle něj bez textu obešla, pak pro ni napsal slova Václav Zeman. Od té doby je to… No jistě: Škoda lásky.

Zabavili mu kapelu

Jaromír Vejvoda se narodil 28.března 1902 na Zbraslavi, v rodině, která si bez přehánění zasloužila označení muzikantská. Hudbě se věnovali dědeček i otec, muzikanty byli i otcovi čtyři bratři. Měl šest sourozenců, dalším muzikantem byl jeho bratr Václav.

V šesti letech se začal učit hrát na housle, ve čtrnácti na křídlovku, v patnácti se stal členem otcovy kapely, jejíž vedení pak po návratu z vojny převzal. Postupně pro ni napsal celkem 82 skladeb.

Po válce, v níž i jeho polku svorně zpívaly jinak znepřátelené strany, ale přišel komunistický převrat, takzvaný „vítězný únor 1948“. Vejvoda najednou zjistil, že nepřítelem je i on. Nový režim s rozhodl, že s ním jako muzikantem skoncuje. Přišel o kapelnickou licenci i dům a musel začít pracovat jako skladník. I kapelu mu zabavili: Jejím zřizovatelem se stala Zbraslav a dostala název Zbraslavanka. Skladatel ji směl jen občas pohostinsky dirigovat.

Jaromír Vejvoda zemřel před 35 roky, 13. listopadu 1988, ve věku 86 let. V rodinném archivu, který spravují jeho tři synové, je doloženo celkem 14 různých názvů jeho polky Škoda lásky a 27 textů v různých jazycích.

Ministr prohrál bednu šampaňského

Už v roce 1938 získal německý akordeonista Will Glahé zlatou desku za prodej více než milionu kusů německé verze nazvané Rosamunde. O rok později zaplavila pod názvem Beer Barrel Polka i americký trh. Do svého repertoáru ji převzali třeba orchestr Glenna Millera, Benny Goodman nebo Billie Holiday.

V roce 1981 převzal Jaromír Vejvoda v Dortmundu cenu radia Luxemburg a stanice ZDF Zlatý lev za Škodu lásky jako jednu z 20 nejúspěšnějších lidových písní.

Přesvědčení, že jde o „lidovku“, navíc „tu naši“, bylo ostatně v zahraničí velmi rozšířené. Myslel si to mimo jiné někdejší německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, který si byl jist, že pochází z Německa. Byl ochoten si na to i vsadit. Prohrál bednu šampaňského.

Související témata:
Jaromír Vejvoda
Skladba Škoda lásky

Reklama

Další články

Načítám