Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je dobře známo, že kam čert nemůže, tam nastrčí ženskou. Ale takovou, která zamotá hlavu i doktoru Faustovi? Hrdinou příjemné komedie Zdeňka Podskalského st. (†70) z roku 1959 je svobodný muž v nejlepších letech, úspěšný lékař MUDr. František Průcha, kterému kolegové přezdívají trochu zlomyslně doktor Faust (Miroslav Horníček †84).

Zahleděný do své práce si nevšímá zájmu žen o svou osobu, nevidí úpornou snahu černovlasé ctitelky získat jeho přízeň. Psychické vyčerpání, shoda náhod a narážky na faustovskou minulost jeho pracovny jej dostanou až na pokraj zhroucení. Všude kolem sebe vidí ne mladou a žádostivou dívku, ale prohnanou Mefistofelu s jediným cílem – získat právo na jeho duši. S Mefistofelou (Janou Hlaváčovou, 85) se vydá na tajný výlet…

Faust bydlel na správné adrese

MUDr. František Průcha bydel ve filmu ve 2. patře v arkýři tzv. Faustova domu (správně Mladotovského paláce) na adrese Karlovo náměstí 502/40 v Novém Městě. Jedná se o gotickou stavbu ze 14. století, která byla renesančně a barokně upravena. Dům byl postaven v místě pohanského pohřebiště, jednu dobu ho obýval i alchymista Edward Kelly. Dům dnes zčásti využívá 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Všeobecná fakultní nemocnice.

Ve 30. minutě filmu je k vidění poutač s nápisem: „Řidiči, pozor! Čert nikdy nespí. Divadlo ABC.“ Jedná se o pozvánku na divadelní představení, které režíroval v roce 1958 hlavní protagonista tohoto filmu Miroslav Horníček. Divadelní frašku napsal italský dramatik Albert Perrini.

Studentka musela prokázat, že umí hrát

Hlavní ženská role nebyla obsazena ještě před samým začátkem natáčení. Zdeněk Podskalský st. se jel podívat za svými přáteli filmaři na natáčení filmu Smrt v sedle (1958), kde objevil Janu Hlaváčovou, která tehdy studovala DAMU. Hned po konkurzu ji do role Mefistofely obsadil. Podle vzpomínek Hlaváčové byl vztah ostříleného Horníčka k hereckému kandrdasovi zpočátku spíše ostražitý.

Při výpadku proudu při přednášce používá Mefistofela baterku na dynamo, která dodávala proud do žárovky opakovaným mačkáním páčky. Charakteristický zvuk, který dynamo vydávalo, skladatel Zdeněk Liška zesílil, aby zněl více magicky.

Kastelána hradu, který schovával klíče od brány pod lavičkou, hrál Vlastimil Brodský (†81). Spolu s předsedou zemědělského družstva (Jiřím Sovákem †79) řešili záhadu, proč se v noci na hradě svítí.

Stejná kočka i po deseti letech

Velkou roli dostal při natáčení snímku hrad Pernštejn. Ten leží na Moravě, ovšem vesničku, která leží v podhradí, byste našli v jižních Čechách, konkrétně ve Zbudově na Českobudějovicku. Obě místa jsou od sebe vzdálená 190 km. Jana Hlaváčová později vyprávěla, že na hradní natáčení někdy štáb vstával i ve tři hodiny ráno.

Deset let po natáčení se režisér Podskalský na Pernštejn vrátil natáčet jiný televizní pořad. A našel tam osmnáctiletou siamskou kočku, která tam byla, už když točil film Kam čert nemůže.

Reklama

Další články

Načítám