Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Má pleš, panděro a televizní diváci všude na světě ho milují. Jednak je podobně nedokonalý jako oni, ale také k nim všude, kde se vysílá, promlouvá hlasy oblíbených herců. V českém znění za Homera Simpsona prvních 12 řad komunikoval a pivo Duff z plechovky s ním lokal Vlastimil Bedrna (†89). Narodil se před 95 roky, 8. února 1929.

Foto: Profimedia.cz
Homer Simpson promlouval hlasem Vlastimila Bedrny 12 sezón.

Televize mu vůbec poskytovala hodně hereckých příležitostí, i když šlo výhradně o vedlejší role. Jeho talent mohly ocenit především děti, protože Bedrnův smysl pro nadsázku a komiku ho předurčoval k využití v komediálních pohádkách a parodiích. Už v 60. letech se objevil v seriálu pro děti Robot Emil, ale někdejší dětští diváci – dnešní daňoví poplatníci – si ho pamatují spíš z pohádek Co takhle svatba, princi a Ať přiletí čáp, královno, kde se objevil jako popletený dvořan. V seriálu Kačenka a strašidla si pro změnu zahrál hospodského.

Dějotvorným významem podobné postavy, jako byli číšníci, úředníci, výčepní nebo strážníci, ztvárňoval Bedrna i ve filmech. Zahrál si například ve snímcích Božská Ema, Pozor, vizita! nebo Svatby pana Voka. V Bočanově pohádkové komedii S čerty nejsou žerty byl jedním z pekelníků.

Rozvedený vdovec a životní tragédie

Narodil se v rodině architekta. Vystudoval gymnázium, poté se ale přihlásil na DAMU. Po absolutoriu v roce 1952 mu nabídlo angažmá Městské divadlo v Mladé Boleslavi. Na rozdíl od filmu a televize ztvárnil v divadle množství významných dramatických rolí, v Boleslavi třeba Jaga v Othellovi. Po odchodu do Prahy se v roce 1957 podílel na založení divadla Rokoko.

Foto: ČTK / Peška Stanislav, Profimedia.cz
V pražském Divadle pod Palmovkou si zahrál s Janem Skopečkem ve hře Výstřely na Broadwayi

Tam se také o pár let později poznal se svou druhou manželkou, zpěvačkou a herečkou Laďkou Kozderkovou. Jeho první manželství skončilo rozvodem, s Laďkou se vzali v roce 1974 a žili spolu v harmonickém vztahu až do její smrti po těžké nemoci, které podlehla v roce 1986. Bylo jí pouhých 37 let…

Měli spolu dceru Vlastimilu, otec Vlastík pomáhal ženě vychovávat i její dceru Ladu. Jeho syn z prvního manželství, který byl již dospělý a chystal veselku, v roce 1984 tragicky zahynul. Otrávil se v koupelně plynem z karmy.

Milenky zvučných jmen

Rokokem prošlo víc zajímavých žen. Na sklonku života se Bedrna přiznal novinářům, že tam navázal vztah i s další zpěvačkou, Hanou Hegerovou. „Já jsem ji miloval. To pro mě nebyla jen kolegyně. Byla to milenka a já po ní teď strašně toužím,“ prohlásil.

Krátce poté, co Bedrna ovdověl, prožil románek s manželkou Miloše Kopeckého (†73) Janou. Setkali se v Divadle Na zábradlí. „Při práci vznikla mezi mnou a Bedrnou náklonnost. Zpočátku platonická. Milda o vztahu věděl a zpočátku nežárlil. Když jsem mu ale řekla, že se rozvedu a vezmu si Bedrnu, řekl mi: Tůdle! Ty jsi moje!“ vzpomíná Kopecká v knize Můj život s Mildou.

Homera Simpsona daboval 12 sezon, než ho těžké onemocnění přimělo vzdát se herectví a odejít do ústraní. V roce 2005 jej totiž postihla mozková mrtvice, která mu ochromila levou polovinu těla a upoutala ho na lůžko. Roli po něm převzal další Vlastimil, tentokrát Zavřel (69). Bedrna pak téměř tři roky pobýval v pražské motolské nemocnici a zbytek života strávil v domově seniorů v Krči. Zemřel 6. března 2018.

Foto: Martin Sekanina / CNC, Profimedia.cz
Vlastimil Bedrna byl po mozkové mrtvici upoután po zbytek života na lůžko.
Související témata:
Vlastimil Bedrna

Reklama

Další články

Načítám